Pasta jajeczna wprost stworzona na wielkanocne śniadanie
Dlaczego pasta jajeczna?
Pasty to delikatne, kremowe konsystencje robione z różnego rodzaju produktów. Od dawien dawna stosuje się je w kuchni, do smarowania kanapek lub krakersów, a także jako dodatki do dań. Dla osób, które nie przepadają za warzywami, ani mięsem idealnym rozwiązaniem będzie pasta jajeczna, zdrowa i smakowita, idealnie nada się na śniadanie, a także kolację. Sprawdź nasz przepis na przepyszną pastę jajeczną i rozsmakuj się w jajkach na nowo.
Składniki na pastę jajeczną
Do przygotowania pasty jajecznej potrzebować będziesz:- 5 jajek, średniej wielkości- sól, pieprz, przyprawy do smaku- łyżka stołowa majonezu- odrobina szczypioru, pietruszki lub koperkuAby zaostrzyć smak opcjonalnie można dodać łyżeczkę musztardy.
Przygotowanie smakowitej pasty z jajek:
W garnku zagotować osoloną wodę, a następnie włożyć do niej jajka i ugotować na twardo (ok. 8 min), następnie obrać z łupki i opłukać pod bieżącym strumieniem wody. Wziąć praskę do jajek, aby móc je przez nią przecisnąć, jeśli nie posiadasz takowego urządzenia możesz drobno pokroić jajka do miski, gdy już będziesz je mieć gotowe, dodaj sól, pieprz do smaku, a także majonez, szczypiorek, koperek lub pietruszkę i musztardę, a następnie wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli nie przepadasz za majonezem możesz zamiast niego dodać serek topiony tak, aby powstała kremowa konsystencja.
Pastę jajeczną możesz podawać na kanapkach lub krakersach, możesz też wyłożyć pastę osobno na talerzyku i podać obok pieczywo.Gdyby twoja pasta jajeczna była zbyt gęsta możesz do niej dodać odrobinę śmietany i odwrotnie za rzadką pastę potraktuj większą ilością majonezu.Smacznego!
Dodatek do pasty z jajek:Jeśli chcesz wzbogacić swoją pastę jajeczną w większą ilość białka możesz do niej dodać pół kostki twarogu. Taki zabieg pozwoli na zwiększenie objętości dopiero, co przygotowanej pasty jajecznej, więc starczy jej na dłużej!
Czy pasta jajeczna lubi warzywa?Tak! Uwierz, jeśli jesteś wielbicielem warzyw możesz je połączyć razem z pastą jajeczną. Gotową pastę nałóż na kromkę chleba, a na to ułóż plasterek pomidora i rozkoszuj się zdrowym i pożywnym posiłkiem. Oczywiście możesz dodać też inne warzywa, które lubisz! My polecamy również cebulę, ogórki – w każdej postaci, a także rzodkiewkę.
Pasta jajeczna - dla odważnychTen wariant proponujemy wszystkim miłośnikom ryb! Do swojej pasty jajecznej, możesz dodać rybę wędzoną! Wystarczy, że rozdrobnisz ją widelcem na talerzyku, a następnie wrzucisz do wcześniej przygotowanej pasty jajecznej i dokładnie wymieszasz. Z ryb możesz wybrać wędzoną makrelę, która idealnie się do tego nada, a dodatkowo wzbogać swoja pastę jajeczną szczyptą chili dla zaostrzenia smaku.
Dla miłośników mięsa – pasta jajeczna!Jeśli nie wyobrażasz sobie dania bez mięsa koniecznie spróbuj wersji pasty jajecznej z szynką! Przygotuj pastę jajeczną według wcześniej podanej przepisu, a dodatkowo pokrój drobno kilka plasterków swojej ulubionej szynki i dodaj do przygotowanej pasty jajecznej. Najlepiej sprawdzi się szynka drobiowa gotowana, ale możesz użyć tak naprawdę każdej. Gwarantujemy, że każdy mięsożerca będzie zadowolony z takiego połączenia!
Marynowane grzybki i pasta jajeczna?Myśląc o paście jajecznej na pewno, zastanawiałeś się, jakie dodatki możesz do niej dodać? Oprócz standardowych warzyw i mięs, spróbuj wzbogacić swoje danie o marynowane grzybki! Wybierz do tego borowiki, podgrzybki lub maślaki, które następnie drobno posiekaj nożem i dodaj do wcześniej przygotowanej pasty jajecznej. Gdyby smak był lekko mdły pokuś się o dodanie świeżej cebuli drobno pokrojonej.