Pasta z tuńczyka na trzy sposoby
pixabay.com

Pasta z tuńczyka na trzy sposoby

Pasta z tuńczyka to szybki i efektowny sposób na wspaniałą pastę kanapkową. Uwielbiają ją dorośli i dzieci. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się na drugie śniadanie dla dzieci. Jest też doskonała jako dip na różne okazje, szczególnie gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Stanowi świetną alternatywę dla hummusu.

Pasta z tuńczyka to szybki i efektowny sposób na wspaniałą pastę kanapkową. Uwielbiają ją dorośli i dzieci. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się na drugie śniadanie dla dzieci. Jest też doskonała jako dip na różne okazje, szczególnie gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Stanowi świetną alternatywę dla hummusu.

Pasta z tuńczyka jest niezastąpiona na kanapkę. Świeże, jeszcze chrupiące i ciepłe pieczywo smakuje z nią wyśmienicie. Warto wykorzystać ją również jako farsz do jajek. Wpisuje się ona w charakter Wielkanocy, doskonale komponuje z rzeżuchą i innymi smakołykami.

Jakiego tuńczyka użyć?

Do przygotowania tej szybkiej pasty potrzebny będzie tuńczyk z puszki - z oleju słonecznikowego lub z zalewy własnej, zależnie od preferencji. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby nie był to tuńczyk rozdrobniony, tzw. sałatkowy, ponieważ są to zwykle jedynie resztki ryby wymieszane z olejem. Wybierajmy tuńczyka w całych kawałkach – wtedy mamy do czynienia z lepszym jakościowo produktem.

Tę pastę można przygotować na mnóstwo sposobów, my prezentujemy trzy z nich – z anchois, jajkiem oraz w wersji dietetycznej. Każdy z nich z pewnością znajdzie wielu zwolenników, jednak polecamy dodawać coś od siebie i eksperymentować. Ta pasta nie wymaga stosowania się do sztywnych ram, a jej smak można kontrolować na bieżąco i podkręcać według uznania.

Składniki na pastę z tuńczyka z anchois:

- 180 g tuńczyka z puszki w sosie własnym lub w oleju

- 3 filety anchois

- 60 g kremowego sera – koziego, typu Philadelphia, mascarpone lub miękkiego masła

- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, odrobina suszonego czosnku

Sposób przygotowania pasty z tuńczyka z anchois:

Tuńczyka wyjąć z puszki i delikatnie odsączyć z oleju lub sosu własnego. Umieścić w blenderze, dodać wybrany serek lub ciepłe masło, anchois i zmiksować na gładko. Konsystencja pasty powinna być kremowa i jedwabista. Jeśli jest zbyt sucha, to można dolać odrobinę oliwy lub sosu własnego z puszki.

Pasta z tuńczyka jest już prawie gotowa. Wystarczy przełożyć ją do miseczki, posolić i doprawić pieprzem do smaku oraz posypać niewielką ilością czosnku granulowanego. Całość wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

Podawać z ulubionym pieczywem i przyozdobić posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj rukola.

Składniki na pastę z tuńczyka z jajkiem:

- 5 jaj ugotowanych na twardo

- 180 g tuńczyka z puszki w oleju lub sosie własnym

- 3-4 łyżki majonezu (opcjonalnie jogurtu naturalnego)

- 3 łyżki posiekanego szczypiorku

- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania pasty z tuńczyka z jajkiem:

Do garnka włożyć jajka w temperaturze pokojowej, zalać wodą z solą (ułatwi obieranie) i ugotować na twardo. Następnie odcedzić, ostudzić i pozbawić skorupek. Tak przygotowane jajka umieścić w blenderze.

Tuńczyka wyjąć z puszki, delikatnie odsączyć i dołożyć do jajek. Dodać majonez i zblendować na gładką masę.

Pastę przełożyć do miseczki, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z pieczywem, najlepiej świeżym i chrupiącym lub solonymi krakersami. Przyozdobić rukolą oraz szczypiorkiem.

Składniki na pastę z tuńczyka w wersji fit:

- 180 g tuńczyka w sosie własnym

- 6 szt. ogórków kiszonych

- 1 mały jogurt naturalny

- 1 jajko na twardo

- ½ szalotki, opcjonalnie dymki

- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania pasty z tuńczyka w wersji fit:

W garnku umieścić jajko w temperaturze pokojowej, zalać wodą z dodatkiem soli i ugotować na twardo. Następnie jajko odcedzić, ostudzić i obrać. Tak przygotowane umieścić w blenderze.

Dodaj tuńczyka i pokrojoną cebulkę. Pokrój ogórki, odciśnij z nich sok i dorzuć do blendera. Dołóż jogurt naturalny. Całość miksuj na gładką pastę.

Opcjonalnie możesz zmiksować wyłącznie jajka, tuńczyka i jogurt, a rozdrobnioną cebulę i ogórka dodać później.

Gotową pastę przełóż do naczynia i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Pastę podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatą, pieczywem, szczypiorkiem.

Następny artykuł