Doskonały pasztet wielkanocny bez wątróbki
Pasztet wielkanocny bez wątróbki to pomysł na wyśmienitą potrawę z łopatki, karkówki i udka kurzego. Pasztet z mięsa gotowanego z warzywami rosołowymi ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny bez wątróbki.
Klasyczny pasztet robiony jest na wątróbce, ma wyraźny, lekko gorzkawy smak. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść podrobów, pasztet bez wątróbki jest świetną alternatywą. Potrawa genialnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Podaj pasztet z kromkami świeżego pieczywa i dodatkiem żurawiny i tartego chrzanu, a zniknie błyskawicznie.
Pasztet zawsze będzie wilgotny, jeśli zastosujesz kilka następujących rad, po pierwsze zmielone warzywa z mięsem podlej wywarem, w którym gotowały się wszystkie składniki , w ten sposób nawilżysz danie od środka. Nigdy nie piecz pasztetu z włączonym termoobiegiem, ponieważ wyjdzie suchy.
Kolejną rzeczą są plastry słoniny położone na pasztecie przed włożeniem do piekarnika - słonina rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury i dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu.
Ciekawą i smaczną alternatywą dla pasztetu z wątróbką jest również pasztet królika- tu poznasz przepis na pasztet z tuszy króliczej i wieprzowiny .
Przepis na pasztet wielkanocny bez wątróbki
Składniki na 1 formę keksową:
-
300 g łopatki wieprzowej
-
2 duże udka kurze
-
200 g karkówki
-
150 g słoniny
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
pęczek natki pietruszki
-
kawałek selera
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz do smaku
-
suszony majeranek do smaku
-
duże jajko
Jak zrobić pasztet wielkanocny bez wątróbki?
Łopatkę i karkówkę pokrój w mniejszą kostkę, przełóż do garnka, dodaj udka z kurczaka, wlej wodę, aby przykrywała mięso i gotuj na wolnym ogniu, aż pojawią się szumowiny . Zdejmij je, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, całe marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę, czosnek, natkę pietruszki i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
Gdy już mięso będzie miękkie, a wywar esencjonalny, wyjmij mięso i warzywa z garnka . Mięso drobiowe oddziel od kości, warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski i dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
Źródła zdjęcia: canva/dobok Do masy dodaj jajko, podlej odrobiną wywaru i dokładnie wymieszaj. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, przełóż pasztet do foremki, na górę połóż pokrojone plastry słoniny i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 i dopiecz 15 minut.