Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasztet z królika i wieprzowiny. Wychodzi idealnie za każdym razem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.02.2022 01:00

Pasztet z królika i wieprzowiny. Wychodzi idealnie za każdym razem

Pasztet z królika i wieprzowiny
canva/arfo

Pasztet z królika i wieprzowiny z włoszczyzną jest świetnym pomysłem na zimną płytę, nie tylko na święta. Domowy, pieczony pasztet z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw i warzyw jest wilgotny, miękki i pyszny. Poznaj przepis na wyśmienity pasztet z królika i wieprzowiny.

Pasztet jest świetnym dodatkiem do kanapek, jest zdecydowanie lepszy od wędliny, bardziej aromatyczny i soczysty. Jednym z lepszych pasztetów, jakie jadłam, jest właśnie pasztet z tuszy króliczek i wieprzowiny. Mięso królicze jest bardzo delikatne, a połączone z podgardlem i warzywami nabiera rewelacyjnego smaku.

Pasztet przygotuj z ugotowanego w warzywach mięsa. Po zmieleniu warzyw, mięsa i dodaniu do masy kajzerek, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Jeśli pasztet będzie suchy, wlewaj stopniowo wywar, w którym gotowało się mięso i warzywa. Do pasztetu możesz również dodać całe ziarna ziela angielskiego lub pieprzu.

Pasztet zrobisz również z mięsa i warzyw z rosołu- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet przepisu Jakuba Kuronia, idealny do kanapek.

Przepis na pasztet z królika i wieprzowiny

Składniki:

  • 1 kg tuszy z królika

  • 400 g podgardla wieprzowego

  • korzeń pietruszki

  • duża marchew

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • duża cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 jajka M

  • 2 czerstwe kajzerki małe

  • suszony majeranek

  • suszone oregano

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 łyżeczki soli

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić pasztet z królika i wieprzowiny?

Mięso włóż do większego garnka, wlej wodę i gotuj, aż powstaną szumowiny, zdejmij je, dodaj całą marchew, por, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Mięso z królika oddziel od kości. Mięso królicze, wieprzowinę i wszystkie warzywa wyjmij z wywaru i odstaw do przestygnięcia, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, odstaw. Kajzerki nasącz wywarem i również zmiel w maszynce, dodaj do masy mięsno- warzywnej.

Masę z wymieszaną kajzerką dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano i gałką muszkatołową, następnie wbij jajka, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za sucha, wlej odrobinę wywaru, aby nasączył wszystkie składniki.

Gałka muszkatołowa

Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę.