Pasztet z królika i wieprzowiny. Wychodzi idealnie za każdym razem
Pasztet z królika i wieprzowiny z włoszczyzną jest świetnym pomysłem na zimną płytę, nie tylko na święta. Domowy, pieczony pasztet z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw i warzyw jest wilgotny, miękki i pyszny. Poznaj przepis na wyśmienity pasztet z królika i wieprzowiny.
Pasztet jest świetnym dodatkiem do kanapek, jest zdecydowanie lepszy od wędliny, bardziej aromatyczny i soczysty. Jednym z lepszych pasztetów, jakie jadłam, jest właśnie pasztet z tuszy króliczek i wieprzowiny. Mięso królicze jest bardzo delikatne, a połączone z podgardlem i warzywami nabiera rewelacyjnego smaku.
Pasztet przygotuj z ugotowanego w warzywach mięsa. Po zmieleniu warzyw, mięsa i dodaniu do masy kajzerek, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Jeśli pasztet będzie suchy, wlewaj stopniowo wywar, w którym gotowało się mięso i warzywa. Do pasztetu możesz również dodać całe ziarna ziela angielskiego lub pieprzu.
Pasztet zrobisz również z mięsa i warzyw z rosołu- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet przepisu Jakuba Kuronia, idealny do kanapek.
Przepis na pasztet z królika i wieprzowiny
Składniki:
1 kg tuszy z królika
400 g podgardla wieprzowego
korzeń pietruszki
duża marchew
kawałek selera
biała część pora
duża cebula
5 ząbków czosnku
3 jajka M
2 czerstwe kajzerki małe
suszony majeranek
suszone oregano
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki soli
pieprz
gałka muszkatołowa
Jak zrobić pasztet z królika i wieprzowiny?
Mięso włóż do większego garnka, wlej wodę i gotuj, aż powstaną szumowiny, zdejmij je, dodaj całą marchew, por, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Mięso z królika oddziel od kości. Mięso królicze, wieprzowinę i wszystkie warzywa wyjmij z wywaru i odstaw do przestygnięcia, następnie zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, odstaw. Kajzerki nasącz wywarem i również zmiel w maszynce, dodaj do masy mięsno- warzywnej.
Masę z wymieszaną kajzerką dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, oregano i gałką muszkatołową, następnie wbij jajka, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za sucha, wlej odrobinę wywaru, aby nasączył wszystkie składniki.
Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz godzinę.