Pyszny i prosty pasztet wielkanocny ze śliwką
Pasztet wielkanocny ze śliwką to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Pasztet z łopatki, drobiu, wątróbek i warzyw rosołowych nie ma sobie równych. Dopraw go cząbrem, majerankiem, tymiankiem i gałką muszkatołową, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny ze śliwką.
Pasztet mięsny jest świetnym pomysłem na Wielkanoc, jest idealny na kanapki i jako dodatek do zimnej płyty. Podany z sosem żurawinowym i chrzanem smakuje wyśmienicie. Pasztet przygotuj z trzech rodzajów mięsa- łopatki wieprzowej, udek drobiowych i wątróbki, wtedy będzie miał najlepszy smak.
Ważną rolę w pasztecie ogrywają również warzywa rosołowe i przyprawy. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł wilgotny w środku, podczas wyrabiania masy dolej odrobinę wywaru, w którym gotowało się mięso, a na wyłożony do keksówek pasztet poukładaj plastry słoniny. Podczas pieczenia słonina stopi się, a pasztet nigdy nie będzie suchy.
Do pasztetu dodaj suszone, namoczone wcześniej śliwki. Owoce doskonale łączą się z mięsno- warzywną potrawką, nadając jej ciekawego smaku. Pasztet po upieczeniu odstaw w suche miejsce, żeby całkowicie ostygł, najsmaczniejszy będzie na drugi dzień po upieczeniu.
Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć pieczeni, jest idealna zarówno na obiad, jak i podana na zimno, w formie zimnej płyty. Tu poznasz przepis na soczysty schab pieczony , doskonały na Wielkanoc.
Przepis na pasztet wielkanocny ze śliwką
Składniki na 2 keksówki:
-
1 kg łopatki wieprzowej
-
3 udka z kurczaka
-
500 g wątróbki drobiowej
-
2 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
duża cebula
-
mały seler
-
3 jajka
-
4 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka majeranku
-
łyżeczka tymianku
-
łyżeczka cząbru suszonego
-
łyżeczka gałki muszkatołowej
-
1,5 łyżeczki soli
-
łyżeczka pieprzu
-
200 g śliwek suszonych
-
łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
-
200- 250 g słoniny do pieczenia
-
masło i bułka tarta do nasmarowania i oprószenia foremek
Jak zrobić pasztet wielkanocny ze śliwką?
Łopatkę pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do dużego garnka, dodaj udka z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, wlej wodę, żeby przykryła mięso i gotuj, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj marchew, korzenie pietruszki, seler, cebulę i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar, a mięso i warzywa będą miękkie.
Śliwki namocz w zimnej wodzie, wątróbkę oczyść, pokrój i usmaż na oleju, odstaw. Wyjmij miękkie mięso i warzywa z wywaru, mięso z kurczaka oddziel od kości, pokrój w kostkę warzywa. Całość, razem z wątróbką, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski.
Do masy dodaj sól, pieprz, dopraw cząbrem, gałką muszkatołową, tymiankiem i majerankiem. Kiedy już doprawisz pasztet, wbij do niego jajka i dokładnie wymieszaj. Jeśli pasztet będzie suchy, wlej odrobinę wywaru. Keksówki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą, odsącz z wody miękkie śliwki. Do keksówek przełóż część masy, na środku poukładaj śliwki, przykryj resztą pasztetu.
Źródło zdjęcia: canva/humonia Słoninę pokrój w cienkie plastry i poukładaj je na wierzchu. Blachy wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 70 minut bez termoobiegu. Pasztet po upieczeniu wyjmij z keksówek i odstaw, żeby ostygł.