Jak zrobić dobry pieczony schab?
niolox, Getty Images

Przepis na soczysty pieczony schab na Wielkanoc

Pieczony schab jest klasycznym daniem podawanym najczęściej w czasie świąt Wielkanocy. Poniżej prezentujemy najprostszą recepturę, która zniewala smakiem i soczystością. Każdy, kto spróbuje choćby jednego małego kęsa, nie będzie mógł powstrzymać się przed dokładką.

Schab jest nie tylko mięsem, z którego można przygotowywać kotlety schabowe. Świetnie sprawdza się również w całości jako aromatyczna i soczysta pieczeń. Taki sposób gotowania jest także o wiele prostszy niż smażone kotlety - po włożeniu mięsa do piekarnika, nie trzeba już nic robić.

Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób upiec pieczeń tak, aby zachowała sporą soczystość i delikatność - możesz posiłkować się recepturą zaprezentowaną poniżej. Dzięki niej będziesz w stanie zaskoczyć swoją rodzinę pysznym daniem, które jest banalnie proste.

Schab w najlepszym wydaniu

Dla wielu kucharzy amatorów pieczenie sprawia wrażenie trudnej sztuki, która wymaga wielu lat praktyki. Prawda jest jednak zupełnie inna - wystarczy znać swój piekarnik i dobrze dobierać temperatury, a praktycznie każde danie będzie wychodziło idealnie.

Podstawą tej pieczeni, jak wielu innych mięs, jest odpowiednia marynata. To ona nadaje smak i kruchość gotowej potrawie. Schab z powodu małej zawartości tłuszczu musi być marynowany długo - optymalnie należy marynować go przez 24 godziny, lecz najsmaczniejszy staje się po 48 godzinach spędzonych w marynacie.

Co zrobić, gdy farsz na gołąbki jest suchy?Co zrobić, gdy farsz na gołąbki jest suchy?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy informacje dotyczące wycofania popularnego napoju ze sprzedaży. W tym tekście z kolei zdradzamy jak uratować gołąbki, których farsz jest zbyt suchy.

Pieczony schab

Źródło: NightAndDayImages, Getty Images Signature

Przepis na pyszny i prosty pieczony schab

Składniki:

  • 1.3 kg dobrej jakości schabu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub 4 łyżki kwaśnego soku jabłkowego
  • 1 łyżka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła

Zacznij od oczyszczenia schabu z błony, która nawet po długim pieczeniu nie stanie się miękka. Po usunięciu jej wymieszaj wszystkie suche przyprawy w miseczce i dokładnie natrzyj taką mieszanką powierzchnie mięsa. Poświęć temu kilka minut, gdyż wmasowanie ich spowoduje, że głębiej spenetrują gruby kawałek schabu.

Każdy ząbek czosnku oczyść z osłonki i przetnij na pół. Nożem do filetowania zrób kieszonki w mięsie i powciskaj w nie kawałki czosnku. Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj z octem lub sokiem i natrzyj nim całe mięso. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 24 godziny.

Po zamarynowaniu wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Obsmaż je na bardzo gorącej patelni tak, aby z każdej strony było ładnie skarmelizowane. Owiń schab folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia odwiń je z folii. Po upieczeniu odstaw mięso na 30 minut, aby wilgoć równomiernie się rozeszła po całej pieczeni. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł