Smakosze.pl Przepisy Pasztet z fasoli na dwa sposoby
www.pixabay.com

Pasztet z fasoli na dwa sposoby

25 marca 2022
Autor tekstu: Karolina Błaszyk

Pasztet z fasoli to doskonała alternatywa dla wersji tradycyjnej, przygotowanej z mięsa. Można przygotować go na sposób wegetariański lub wegański – oba smakują wyśmienicie i nawet osoby nastawione sceptycznie powinny ich spróbować. Odpowiednio skomponowane nie rozpadają się, są aromatyczne i bardzo smaczne,

Pasztet z fasoli można „skleić” przy pomocy jajek, siemienia lnianego lub mąki, np. z płatków owsianych. Ważne jest jednak żeby dodać ich odpowiednią ilość, aby pasztet był zwarty, ale kremowy w środku. Dobrze dobrana kompozycja składników sprawia, że wypiek ma idealną konsystencję, nie kruszy się, ani nie rozpada podczas krojenia.

Aby przygotowanie pasztetu skrócić do minimum, zamiast fasoli suchej, można użyć takiej z puszki.

Składniki na pasztet z fasoli z masłem orzechowym, około 10 porcji

  • 500 g białej, suchej fasoli

  • 150 g gładkiego masła orzechowego (bez cukru, ze 100% orzechów ziemnych)

  • 4 jajka

  • 1 duża cebula

  • 2 duże korzenie pietruszki

  • ½ bulwy selera

  • gałązka rozmarynu

  • 2 łyżki oliwy

  • przyprawy: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania pasztetu z fasoli

Przygotowania rozpocznij dzień wcześniej namaczając fasolę. Umieść ją w dużym garnku i zalej sporą ilością zimnej wody (na ok. 10 cm ponad poziom fasoli). Odstaw garnek na minimum 8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia wylej wodę, wlej nową i zagotuj fasolę. Zmniejsz ogień, dodaj dużą szczyptę soli i gotuj pod przykryciem do miękkości (około 2 godziny). Kiedy fasola będzie gotowa odcedź ją i wystudź, zachowując wywar.

Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.

Przygotuj warzywa – umyj cebulę, selera i pietruszkę, obierz je, a następnie pokrój w kostkę. Włóż warzywa do miski, posyp odrobiną soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj liście rozmarynu i polej całość oliwą, a następnie dobrze wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut. Następnie ostudź i usuń rozmaryn.

Przestudzone warzywa i fasolę przełóż do melaksera, blendera lub maszynki do mielenia. Dodaj gałkę muszkatołową i masło orzechowe, a następnie włącz urządzenie. Jeżeli masa jest sucha (a na początku pewnie tak będzie) to dodaj trochę wywaru z gotowania fasoli. Gdy składniki się połączą wbij do środka jajka i ponownie zmiksuj. Możesz dodać też trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Przygotuj formę keksową (36 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż masę fasolową.

Pasztet piecz bez przykrycia przez około 45 minut. Gdy z wierzchu będzie ładnie zarumieniony wyjmij z piekarnika, ostudź i przechowuj w lodówce.

Pasztet najlepiej smakuje na kruchej i świeżej bagietce z dodatkiem ogórka, rzodkiewki, sałaty lub majonezu.

Uwaga: jeśli chcesz przyspieszyć pracę użyj fasoli z puszki.

undefined

Składniki na pasztet z fasoli z jabłkiem, około 10 porcji

  • 2 szklanki suchej, białej fasoli

  • 100 ml oleju

  • 2 duże cebule

  • 1 jabłko

  • 5 kopiastych łyżek zmielonych płatków owsianych

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka musztardy

  • przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka tymianku, duża szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania pasztetu z fasoli z jabłkiem:

Namocz i ugotuj fasolę zgodnie z przepisem powyżej. Wystudź i zachowaj wywar.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Cebul i jabłko obierz, cebulę pokrój w piórka, a jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię i zeszklij na małym ogniu do momentu, aż cebula będzie złota, a jabłko będzie się rozpadać.

W blenderze zmiel na drobno suche płatki owsiane i odmierz 5 kopiastych łyżek.

Przestudzoną fasolę wypłucz i umieść w blenderze. Dorzuć cebulę i jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Połącz do uzyskania jednolitej konsystencji, dosyp sól i pieprz.

Przygotuj keksówkę – wysmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż masę z blendera i piecz przez około 40 minut. Wyłóż formę i pozostaw pasztet do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

Pasztet najlepiej smakuje z musztardą, chrzanem, sosem tatarskim oraz burakami.

Obserwuj nas w
autor
Karolina Błaszyk

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy