Smakosze.pl
Pesto z groszku

pixabay.com

Pesto z zielonego groszku

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Jeśli zależy nam, żeby w szybki sposób stworzyć pełne, pyszne danie obiadowe, z pewnością pesto sprawdzi się tu znakomicie. Z jednej strony jest to świetne rozwiązanie dla osób początkujących w kulinariach, z drugiej to rodzaj sosu, który zazwyczaj da się stworzyć ze składników, które posiadamy w domu. Zatem pesto z zielonego groszku - do dzieła!

Skąd pochodzi pesto?

Pesto, to kolejny element kuchni włoskiej, w tym przypadku powstały w Genui, który rozprzestrzenił się na wiele krajów. Oryginalnie nazwą tą określany był zielony sos stworzony głównie z bazylii. Wedle tradycji pesto powinno być przyrządzane w marmurowym moździerzu poprzez zmieszanie oliwy, bazylii, twardego sera, orzeszków piniowych oraz czosnku i soli. 

Sycylijczycy zmodyfikowali nieco pesto, tworząc swoją, czerwoną wersję poprzez dodanie suszonych pomidorów. 

Pesto z zielonego groszku składniki

  • 1 szklanka groszku mrożonego

  • 1 mały ząbek czosnku

  • ½ szklanki bazylii

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz

Pesto z zielonego groszku przygotowanie

  • Zmrożony groszek wsypać do miski i rozmrozić pod gorącą wodą, odstawić go na kilkanaście minut, a następnie odcedzić.

  • W garnku zagotować wodę, osolić i wrzucić do niej rozmrożony groszek i gotować przez około 4 minuty.

  • Czosnek i bazylię pokroić drobno.

  • Po ugotowaniu groszku odcedzić wodę, dodać czosnek i bazylię. Dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem i wszystko zblendować dość drobno.

  • By pesto było bardziej sycące, można dodać do niego pokruszone tofu, a na etapie blendowania także około 50 g serka mascarpone. Ładnie prezentować się też będzie w przypadku dań obiadowych, gdy do zblendowanego pesto dodasz trochę całych kuleczek groszku do dekoracji.

Z czym jeść pesto z groszku?

Możliwości jest mnóstwo! Z jednej strony pesto można zjeść jako danie obiadowe, mieszając je z makaronem - jeśli chcemy, żeby obiad był możliwie najzdrowszy, zamiast makaronu pszennego możemy zakupić makaron pełnoziarnisty lub inny np. z warzyw. Może to być zarówno makaron spaghetti jak i penne, właściwie każdy rodzaj makaronu powinien tu pasować. Możemy też zjeść pesto z ryżem lub kaszą gryczaną, posypując na wierzchu nieco parmezanem (albo całkiem dużą ilością parmezanu!). Ponadto pesto może być też świetnym dodatkiem do risotto lub jako dodatek do mięsa i ryb. Przed pieczeniem rybę lub mięso można nafaszerować lub posmarować pesto, co nada im absolutnie wyjątkowego smaku. 

Pesto może stanowić też przyjemny dodatek do zup, jako przełamujący składnik.

Jeśli szukamy pomysłu na szybki i zdrowy lunch z pomocą przyjdzie sałatka z pesto z dodatkiem świeżych warzyw - smakować będzie naprawdę wyśmienicie. Jeśli natomiast chcemy zaaranżować pesto jako składnik naszej kolacji lub śniadania, bez problemu można rozsmarować je na ciepłej grzance, a na wierzch położyć ugotowane jajko.

Z czego jeszcze można zrobić pesto?

Jest mnóstwo możliwości na bazowy składnik pesto. Z jednej strony według tradycyjnej receptury może to być pesto przygotowane z bazylii, ale może być także przyrządzone ze szpinaku, pietruszki, jarmużu, rukoli czy bobu. 

Dodatkowo, istotnym szczególnie dla alergików jest fakt, że w większości przepisów do pesto dodaje się orzeszki pini, które można też zastąpić np. migdałami. 

Ponadto wyróżniamy też takie odmiany jak pesto sycylijskie, charakteryzujące się czerwonym kolorem, który związany jest z suszonymi pomidorami, które stanowią nierozłączny składnik tego rodzaju pesto. Znane jest też pesto kalabryjskie przygotowane na bazie czerwonej papryki i sera ricotta. W smaku nie jest ono podobne do tradycyjnego pesto bazyliowego.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >