Smakosze.pl Przepisy Pieczeń wieprzowa, która zachwyci smakiem i cudnym aromatem
canva/Proformabooks

Pieczeń wieprzowa, która zachwyci smakiem i cudnym aromatem

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pieczeń wieprzowa to pomysł zarówno na doskonałe mięso na obiad, jak i szynkę do kanapek na zimno. Wieprzowina pieczona jest wilgotna w środku, soczysta i niezwykle aromatyczna. Poznaj prosty przepis na pieczeń wieprzową, idealną do obiadu i na świeży chleb.

Pieczeń wieprzową przygotujesz na rodzinny obiad, wykwintne danie świąteczne, a nawet pokroisz na kanapki. Pieczeń ma wyraźny smak i aromat ziół i przypraw i z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Wieprzowinę zamarynuj dzień przed pieczeniem, aby zdążyła najść marynatą.

Pieczeń do obiadu podaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Do pieczeni przygotuj również aromatyczny sos , idealny do wieprzowiny. Pieczeń często przygotowuję z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej. Całość polana gęstym sosem do mięsa smakuje całej mojej rodzinie i obiad znika w mgnieniu oka.

Upiecz również niezwykle aromatyczny schab. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pieczeń ze schabu , kruchą i soczystą, idealną na obiad.

Przepis na pieczeń wieprzową

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej

  • łyżka tymianku

  • łyżeczka oregano

  • łyżeczka papryki czerwonej mielonej

  • duża cebula

  • 8 ząbków czosnku

  • 2 łyżki soli

  • łyżka pieprzu mielonego

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 4 łyżki oliwy

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Jak zrobić pieczeń wieprzową?

Cały kawałek mięsa umyj i dokładnie oczyść. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i wymieszaj je z oliwą, zielem angielskim, solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką mieloną. Marynatą dokładnie natrzyj mięso, następnie owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia pokrój cebulę, mięso obtocz w mące i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Poukładaj piórka cebuli, wlej 2 szklanki wody, na mięso wyłóż liście laurowe, przykryj naczynie.

Liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/maxlashcheuski

Mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 2 godziny bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierch mięsa ładnie się przyrumienił. Co jakiś czas kontroluj poziom wody.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy