Jak zrobić sos do mięsa wieprzowego?
Mięso pieczone i duszone smakuje rewelacyjnie polane aksamitnym sosem. Sos do mięsa wieprzowego ma intensywny aromat, który dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Najlepszy sos powstaje na bazie wody i tłuszczu powstałego w wyniku obróbki mięsa. Poznaj przepis na doskonały sos do mięsa wieprzowego.
Sos do mięsa wieprzowego ma mocny smak i aromat. Świetnie komponuje się zarówno z pieczonym, jak i duszonym mięsem wieprzowym, takim jak schab czy karkówka, tworząc doskonałe danie dla całej rodziny. Sos dobrze łączy się również z ziemniakami, kluseczkami i delikatnymi surówkami obiadowymi.
Sos do mięsa wieprzowego ma wyraźny smak, ponieważ przygotowywany jest z wody, tłuszczu i przypraw do marynowania. Sos jest więc niezwykle aromatyczny, z wyczuwalną nutą ziół i czosnku. Do sosu dodaję jeszcze liść laurowy i ziele angielskie, aby dodatkowo wzmocnić jego smak.
Przepis na sos do mięsa wieprzowego
Składniki:
250 ml wody i tłuszczu po pieczeniu mięsa
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
pół kostki rosołowej warzywnej
3 łyżki mąki
pieprz
400 ml wody
Jak przygotować sos do mięsa wieprzowego?
Pozostałości po pieczeniu mięsa przelej do małego garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu, następnie wlej wodę, wrzuć kostkę rosołową i gotuj do rozpuszczenia przyprawy. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody i dodaj do garnka. Mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.