Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-26T211644.006

canva/Martysjahlushyk

Jak upiec kruchy i soczysty schab w rękawie?

26 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Soczysta i krucha pieczeń to idealny wybór na rodzinny obiad. Niestety, schab jest dość mało soczystym mięsem, a długie pieczenie jeszcze bardziej go wysusza. Całe szczęście bardzo łatwo temu zaradzić!

Pieczony schab to doskonały pomysł na rodzinny obiad. W jaki sposób go przyrządzić, aby wyszedł on idealnie kruchy i soczysty? Dobrym pomysłem jest upieczenie go w tzw. rękawie.

Odpowiednio przyprawiony schab na gorąco będzie idealnie komponował się z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek. A po ostudzeniu wspaniale będzie smakował podany z pieczywem. Podajemy przepis na przepyszny pieczony schab.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczysty pieczony schab

Składniki na obiad dla ok. 8 osób:

  • 1,3 kg schabu,

  • płaska łyżka majeranku,

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • pieprz

  • opcjonalnie 5 ząbków czosnku

Projekt bez tytułu - 2021-07-26T205655.112

Prosty sposób na idealne jajka sadzone

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Umyj i osusz schab, a następnie natrzyj go majerankiem, papryką słodką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Zrób w mięsie małe nacięcia i włóż w nie małe kawałki czosnku.

Mięso umieść w rękawie do pieczenia, szczelnie je zwiąż i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie wstaw mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz je pierwsze 10 minut w 210 stopniach i kolejne 80 w 180 stopniach C. Upieczony schab wyjmij z rękawa i ostudź. Pokrój mięso po 10 minutach (wtedy jego soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawiń je w folię aluminiową i schłódź je w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.

Polecamy również nasze pozostałe przepisy na wyborne dania obiadowe. Pisaliśmy m.in. o niezawodnym sposobie siostry Anastazji na przepyszne kotlety schabowe i podawaliśmy przepis na lekki rosół z orzeźwiającym dodatkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram


Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >