Nikt mi nie wierzy, że sam robię ten deser. Jest prosty i nie potrzeba do niego piekarnika
Trudno uwierzyć, jak prosty jest przepis na ten niezwykły deser. W tym torciku pierwsze skrzypce grają owoce w bardzo dużej ilości. Sama galaretka zaś jest tylko nośnikiem, który zmienia talerz owoców w efektowne „ciasto”.
Galaretka z owocami
Wiosna powoli zaczyna nas rozpieszczać owocami. Galaretka, którą tu pokazujemy, to sposób, na czerpanie z tego sezonu pełnymi garściami. Kiedy oferta owoców na straganach zmienia się z tygodnia na tydzień, nie ma czasu, by zaplanować jakiś konkretny przepis – ot, bierzemy co jest, a potem wrzucamy wszystko do jednego garnka i przygotowujemy taki deser owocowy.
Oczywiście nie znaczy to, że przepis nie jest całoroczny. Taki torcik świetnie odnajdzie się też jesienią czy zimą, kiedy wypełnimy go egzotycznymi owocami sprowadzanymi z południa. Całość zbliżona jest nieco do sałatki owocowej. Trzeba jednak pamiętać, że naturalne cukry występujące w owocach to wciąż cukry – i tak należy traktować ich obecność w dziennym harmonogramie posiłków. Trzeba też wziąć pod uwagę, że kiedy używamy kiwi, zastępowanie agaru z przepisu zwykłą żelatyną (np. galaretką z paczki) nie jest możliwe – galaretka z tym owocem nie zsiada się.
Natalia Maszkowska podkręciła przepis na zupę pieczarkową. Podaje ją z obłędnym składnikiemOwocowy deser
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Leckere Minute. Do dekoracji użyto tam musu z truskawek – ale oczywiście można zastąpić go dowolnym owocem, który zblenduje się na gładkie puree.
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 30 g agaru
- Wybrane owoce
Sałatka owocowa w galarecie
W garnku podgrzewamy ok. 800 ml wody z dodatkiem 200 g cukru i 20 g agaru. Kiedy masa będzie gorąca i dokładnie połączona, odstawiamy na ok. 15 minut. Na bok odkładamy 3 garści truskawek lub innych owoców do dekoracji.
Owoce dokładnie czyścimy i „filetujemy”. W zależności od owocu może to oznaczać obranie, pokrojenie w kostkę lub plasterki, usunięcie gniazd nasiennych. Jeśli kupujemy winogrona, pamiętajmy, by były bezpestkowe. Z pomarańczy czy grejpfruta podzielonego na cząstki najlepiej usunąć też błonki.
Wylewamy łyżkę wazową agarowej żelatyny do dużego garnka. Czekamy aż lekko stężeje i zaczynamy układać owoce. Plasterki położone teraz będą górną warstwą gotowego deseru, warto więc zadbać, by były ozdobne. Po pierwszej warstwie owoców wylewamy znów nieco roztworu agaru. Brzegi naczynia okładamy kawałkami owoców, a pozostałe umieszczamy delikatnie w środku tak powstałej miseczki, od czasu do czasu wyrównując poziom żelatyny, dodając ją małymi porcjami.
Kiedy wszystkie owoce będą już w garnku, wyrównujemy masę i odkładamy do przestudzenia i stężenia. W blenderze miksujemy truskawki. Przekładamy je do rondelka – ok. ½ szklanki z dodatkiem 1 szklanki wody i 10 g agaru. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Masę wylewamy na stężałą powierzchnię galaretki owocowej i znów odstawiamy do ścięcia się. Galaretkę przygotowujemy do podania, nakrywając naczynie talerzem i odwracając, by wypadła.
Wypróbuj też przepisy na ciasto francuskie zapiekane z serem i zapiekankę makaronową pod beszamelem.