Najlepszy, najszybszy, najłatwiejszy i najtańszy przepis na ciasto "śnieżny puch" bez pieczenia
Pieczenie ciasta jest długotrwałym i pochłaniającym wiele energii procesem. Nie każdy może sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni, dlatego prezentujemy doskonały przepis na szybki i prosty deser, który zachwyci każdego łakomczucha.
Pieczenie nie jest jedynym sposobem na doskonałe ciasto
Wielu z pewnością uważa, że ciasto jest obowiązkowym elementem każdego obiadu. Słodka przekąska wieńczy posiedzenie i jest prawdziwą kropką nad i posiłku. Niestety, długie godziny spędzone przy piekarniku skutecznie odrzucają od własnoręcznego przygotowywania deserów.
Dlatego tak dużo ludzi sięga po gotowe cukiernicze wypieki - a jeszcze więcej osób kupuje zwyczajne gotowe słodycze ze sklepu. Takie łakocie są niewątpliwie smaczne, lecz ich skład pozostawia wiele do życzenia. Przychodzimy wam jednak z pomocą.
Ciasto śnieżny puch jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i, co najważniejsze, nie wymaga pieczenia. Trzeba mieć jedynie lodówkę, która obecnie jest standardowym wyposażeniem każdej kuchni.
Kremowe nadzienie, kruchy spód i kokosowa posypka sprawiają, że ciężko oderwać się od kolejnych dokładek. Aby urozmaicić deser można do jego wnętrza dodać rodzynki lub inne owoce, to jednak zależy od gustu kucharza i domowników. Doskonałą wersję tego ciasta zaprezentowano na kanale SmakowiteDania na Youtube.
Jeśli nie lubisz kokosa, możesz z powodzeniem pominąć jego dodawanie, lub zamienić go na kakao czy zwykły cukier puder. Jak przygotować śnieżny puch?
Przepis na doskonałe ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
pół kg twarogu sernikowego
-
260 g śmietany 30%
-
opakowanie herbatników
-
15 g cukru waniliowego
-
2 galaretki cytrynowe
-
4 łyżki cukru pudru
-
60 g wiórków kokosowych
-
30 g masła
-
2 łyżki cukru
Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia, jednak nie w lodówce - stężeć mogą dopiero razem z całym ciastem. Teraz kolei na wiórki kokosowe.
Upraż je na suchej patelni, lecz pamiętaj, aby ich nie przypalić. Następnie dodaj do nich masło i cukier, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Następnie zajmij się śmietaną.
Mikserem ubij ją na sztywną pianę. Następnie dodaj do niej cukier puder, cukier waniliowy i twaróg. Każdy z nich dodawaj stopniowo, aby masa nie opadła. Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy dolej do niej galaretkę. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i odstaw do delikatnego stężenia.
Na dnie blachy ułóż herbatniki. Forma powinna mieć wymiary 20 cm na 20 cm. Następnie wylej na nie masę twarogową i równomiernie ją rozprowadź. Aby ciasto ładnie się prezentowało, możesz za pomocą łyżki zrobić delikatne fale na jej powierzchni.
Na wierzch wyłóż wiórki z masłem i cukrem. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby stężało. Następnego dnia możesz cieszyć się jego pysznym smakiem i pięknym wyglądem. Smacznego.
Źródło: agusiagotuje.pl
Zapraszamy na naszego Instagrama