Smakosze.pl Przepisy Najlepszy, najszybszy, najłatwiejszy i najtańszy przepis na ciasto "śnieżny puch" bez pieczenia
Screen filmu na kanale SmakowiteDania na Youtube

Najlepszy, najszybszy, najłatwiejszy i najtańszy przepis na ciasto "śnieżny puch" bez pieczenia

7 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczenie ciasta jest długotrwałym i pochłaniającym wiele energii procesem. Nie każdy może sobie pozwolić na wielogodzinne stanie w kuchni, dlatego prezentujemy doskonały przepis na szybki i prosty deser, który zachwyci każdego łakomczucha.

Pieczenie nie jest jedynym sposobem na doskonałe ciasto

Wielu z pewnością uważa, że ciasto jest obowiązkowym elementem każdego obiadu. Słodka przekąska wieńczy posiedzenie i jest prawdziwą kropką nad i posiłku. Niestety, długie godziny spędzone przy piekarniku skutecznie odrzucają od własnoręcznego przygotowywania deserów.

Dlatego tak dużo ludzi sięga po gotowe cukiernicze wypieki - a jeszcze więcej osób kupuje zwyczajne gotowe słodycze ze sklepu. Takie łakocie są niewątpliwie smaczne, lecz ich skład pozostawia wiele do życzenia. Przychodzimy wam jednak z pomocą.

Ciasto śnieżny puch jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i, co najważniejsze, nie wymaga pieczenia. Trzeba mieć jedynie lodówkę, która obecnie jest standardowym wyposażeniem każdej kuchni.

Kremowe nadzienie, kruchy spód i kokosowa posypka sprawiają, że ciężko oderwać się od kolejnych dokładek. Aby urozmaicić deser można do jego wnętrza dodać rodzynki lub inne owoce, to jednak zależy od gustu kucharza i domowników. Doskonałą wersję tego ciasta zaprezentowano na kanale SmakowiteDania na Youtube.

Jeśli nie lubisz kokosa, możesz z powodzeniem pominąć jego dodawanie, lub zamienić go na kakao czy zwykły cukier puder. Jak przygotować śnieżny puch?

Przepis na doskonałe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • pół kg twarogu sernikowego

  • 260 g śmietany 30%

  • opakowanie herbatników

  • 15 g cukru waniliowego

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 60 g wiórków kokosowych

  • 30 g masła

  • 2 łyżki cukru

Zacznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia, jednak nie w lodówce - stężeć mogą dopiero razem z całym ciastem. Teraz kolei na wiórki kokosowe.

Upraż je na suchej patelni, lecz pamiętaj, aby ich nie przypalić. Następnie dodaj do nich masło i cukier, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Następnie zajmij się śmietaną.

Mikserem ubij ją na sztywną pianę. Następnie dodaj do niej cukier puder, cukier waniliowy i twaróg. Każdy z nich dodawaj stopniowo, aby masa nie opadła. Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy dolej do niej galaretkę. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i odstaw do delikatnego stężenia.

Na dnie blachy ułóż herbatniki. Forma powinna mieć wymiary 20 cm na 20 cm. Następnie wylej na nie masę twarogową i równomiernie ją rozprowadź. Aby ciasto ładnie się prezentowało, możesz za pomocą łyżki zrobić delikatne fale na jej powierzchni.

Na wierzch wyłóż wiórki z masłem i cukrem. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby stężało. Następnego dnia możesz cieszyć się jego pysznym smakiem i pięknym wyglądem. Smacznego.

Źródło: agusiagotuje.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy