Smakosze.pl Przepisy Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności
Pixabay / licencja: CC 0

Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności

21 listopada 2020
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Pieczenie chleba nigdy nie było łatwiejsze. Chleb teściowej to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z samodzielnym przygotowywaniem pieczywa .

Chleb ten jest tak prosty, że nie wymaga wyrabiania, nie potrzebujesz także specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co jest konieczne do zrobienia tego chleba z całą pewnością posiadasz w swojej kuchni.

Pieczenie domowego chleba może być banalnie proste

Czy na świecie istnieją rzeczy przyjemniejsze niż zapach świeżego pieczywa o poranku? Pewnie niewiele podobnych dobroci się znajdzie, a już na pewno nie wśród doznań kulinarnych.

Co więcej, domowe wypieki nie zawsze oznaczają wielogodzinne oczekiwanie na efekty. Czasem wystarczy odrobina sprytu i wykorzystanie zmyślnego przepisu, który z całą pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

Najbardziej wyjątkowy w przepisie na chleb "teściowej" jest wybór dodatków, którymi uzupełnimy chleb. Mamy w tej materii całkowitą dowolność i ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Pestki dyni, ziarna i orzechy wszelkiej maści, czy żurawina - do koloru do wyboru.

Przepis na błyskawiczny chleb bez wyrabiania

Wszystkie składniki podane w przepisie starczają idealne na jeden bochenek chleba.

Potrzebujesz:

  • pól kg mąki

  • 3 łyżki słonecznika

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • pół szklanki otrębów

  • pół garści pestek dyni

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • 3 dag świeżych drożdży

  • pół litra ciepłej wody

Wszystkie suche składniki przesypujemy do dużej miski i delikatnie ze sobą mieszamy. Następnie dolewamy do miski całą wodę i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie jeszcze raz je mieszamy łyżka i ponownie odstawiamy, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 220 stopni.

Gotowy chleb najlepiej jadać tylko z dobrej jakości masłem bądź dżemem. Twoja rodzina z całą pewnością go pokocha.

Źródło: simpl life

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

[ EMBED-6 ]

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy