Nie ma lepszej surówki do klusek na Wielkanoc. Biję na głowę nawet czerwoną kapustę

Jeżeli, na któryś ze świątecznych obiadów planujesz przygotować kluski śląskie, koniecznie poznaj ten przepis. Przygotowana według niego surówka z kapusty jest smaczna i świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami dania. Rodzina będzie błagać, abyś przygotowywała ją znacznie częściej.
Surówka na Wielkanoc
Surówka jest nieodłącznym dodatkiem każdego obiadu. Nie każdy dodatek pasuje jednak do każdego dania. Na przykład do ryby najczęściej podaje się kiszoną kapustę z marchewką, a do klusek śląskich czerwoną kapustą. Udało nam się znaleźć przepis, według którego przygotowuje się surówkę z zupełnie innego rodzaju kapusty.
Dodatkowi nie sposób odmówić smaku, a także tego, że pasuje również do innych dań. Zrób ją i przekonaj się, że tym razem warto było otworzyć się na nowość. Szczególnie że przygotowanie zajmuje tylko chwilę i jest bardzo łatwe.

Surówka do klusek
Zazwyczaj do klusek śląskich podaje się surówkę z czerwonej kapusty, tym razem składnikiem obiadowego dodatku będzie kapusta pekińska. Oprócz niej potrzebne będą także inne warzywa. Są to między innymi: papryka, cebula oraz kukurydza. Niezbędne będą także produkty na sos, który surówce nada smaku i soczystości. O ilości potrzebnych składników, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- ½ główka kapusty pekińskiej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- rzeżucha
- pieprz
- sól

Przepis na surówkę do klusek śląskich
Kapustę pekińską umyj i drobno posiekaj. W kostkę pokrój umyte papryki oraz obrane cebule. Warzywa przełóż do miski. Dodaj odcedzoną kukurydzę oraz rzeżuchę.
Do mniejsze miski przełóż jogurt naturalny i majonez. Wsyp pieprz i sól. Wymieszaj składniki na jednolity sos. Przelej go do miski z warzywami. Składniki wymieszaj i surówka gotowa.
Poznaj przepis na obiad na Wielki Piątek. Dowiedz się, także jakie pierogi przygotować na Wielkanoc.






































