Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka podane z tym sosem były hitem PRL-u. Lepszy niż chrzan i majonez
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.04.2025 08:00

Jajka podane z tym sosem były hitem PRL-u. Lepszy niż chrzan i majonez

Jajka na Wielkanoc
Fot. Canva/Sonda Stefan's Images

Jajka na twardo z majonezem to sprawdzone połączenie. Jednak skoro sprawdzone, to także dość powszednie. Przypominając ten niezwykły sos, pokazujemy zarazem jaja w nowej odsłonie. Jajka podane z tym sosem były hitem PRL-u. Teraz mało kto o nich pamięta.

Jajka na Wielkanoc

Wielkanoc to święto dla wszystkich chrześcijan, a także producentów jajek i majonezu. W okolicach tego dnia zwłaszcza ci ostatni notują pewnie sprzedaż porównywalną z pozostałymi dniami w roku razem wziętymi. Jemy więc jajka pod każdą postacią i szukamy ciągle nowych.

A w tym wypadku właściwie starych. Dekady temu na stołach zamiast jajek z majonezem królowały te z sosem musztardowym. Jest kremowy, a oprócz dodatku majonezu zawiera w sobie ostrość gorczycy. Za jej pikantny smak odpowiada zaś ta sama chemiczna substancja, którą znajdujemy w chrzanie. Mamy więc jajka ze wszystkimi najlepszymi przyprawami naraz.

jajka z majonezem
fot. Canva
Ten składnik jarzynowej podzielił Gessler z córką. Jedna lubi, druga nie chce słyszeć

Jajka w sosie musztardowym

Sos musztardowy to połączenie musztardy, śmietany i majonezu. By nieco go odchudzić – w końcu na brak kalorii na Wielkanoc raczej nie narzekamy – można pozbyć się tego ostatniego. Warto zastąpić go jogurtem greckim. Potrawa pozbawiona smaku majonezu wcale nie musi być bardziej nudna.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 10 jajek na twardo
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
  • 3 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego)
  • 3 łyżki śmietany 18% (lub jogurtu greckiego)
  • 1 łyżka ziarnistej musztardy
  • 20 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz, cukier, wędzona papryka
jajka na twardo
Fot. Canva

Sos z musztardy i majonezu

Jajka na twardo obieramy i przekrawamy na połówki. W misce łączymy musztardę, majonez i śmietanę lub jogurt. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku przyprawami.

Całość mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Przekładamy go do rękawa cukierniczego. Nakładamy po porcji na każdą połówkę jajka.

sos musztardowy
Fot. Canva

Przekąskę wielkanocną wykańczamy, nakładając na każde jajko małą porcję ziarnistej musztardy. Dla efektu posypujemy też drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy krótko po udekorowaniu, by sos nie zaczął obsychać.

Wypróbuj też przepis na wielkanocne kurczaczki i sposób na gotowanie jajek bez pękania.

jajka z sosem
Fot. Canva
Tagi: Sos Jajka Przepis