Pieczona w miodzie pietruszka z czosnkiem i sosem aioli
Pieczona w miodzie pietruszka z czosnkiem i sosem aioli – składniki
Do przygotowania pieczonej w miodzie pietruszki z czosnkiem i sosem aioli będziemy potrzebowali następujących składników:
Pietruszka korzeniowa – 1 kilogram (najlepsze będą warzywa w średnim rozmiarze),
Miód wielokwiatowy – 100 gramów,
Masło 82-procentowe – 50 gramów,
Czosnek – 2 główki,
Przyprawy do smaku – sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
Oliwa z oliwek – 3 łyżki,
undefined
Majonez – 100 mililitrów,
Czosnek – 2 duże ząbki,
Sok z cytryny – 0,5 łyżki,
Oliwa z oliwek – 2 łyżki,
Suszona natka pietruszki – 1 łyżka,
Czarny pieprz – szczypta do smaku.
Jak przygotować pieczoną w miodzie pietruszkę z czosnkiem i sosem aioli?
Warzywa należy umyć, odciąć natki i dokładnie oskrobać części korzenne. Jeśli nie udało się kupić mniejszych pietruszek, mogą być duże – ale trzeba je przed pieczeniem przekroić na połówki. Całe główki czosnku (nie ząbki, a główki!) trzeba przekroić na pół w poziomie. Szklane naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Rozkładamy w nim równomiernie pietruszki, a pomiędzy nimi połówki główek czosnku. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. W małym rondelku rozpuszczamy masło i zdejmujemy je z ognia. Mieszamy z oliwą z oliwek i miodem.
Polewamy pietruszkę w naczyniu żaroodpornym, następnie nacieramy je dłońmi, aby zostały dokładnie pokryte miodowym płynem. Można też użyć do tego celu pędzelka, ale szybciej będzie dłońmi. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy pietruszkę z czosnkiem przez około 40 minut. Dziesięć minut przed upływem czasu warto zajrzeć i sprawdzić, czy warzywa są już miękkie – nieduże potrzebują mniej czasu, a grube mogą wymagać kilku dodatkowych minut. Najlepiej spróbować wbić nóż w najgrubsze miejsce największej pietruszki – jeśli wejdzie bez problemu, całość jest gotowa.
Pieczona w miodzie pietruszka z czosnkiem i sosem aioli – przygotowanie sosu
Zaczynamy od obrania ząbków czosnku i przeciśnięcia ich przez praskę. Przekładamy go do miseczki lub słoiczka i zalewamy sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się „przegryzły”. Dodajemy pozostałe składniki: majonez, oliwę z oliwek, czarny pieprz i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie – i sos jest gotowy! Pieczona w miodzie pietruszka z czosnkiem i sosem aioli będzie smakowała wyjątkowo, jeśli użyjemy ulubionego majonezu. Przed podaniem sos powinien został schłodzony w lodówce.
Jak podawać pieczoną w miodzie pietruszkę z czosnkiem i sosem aioli?
Przygotowana w ten sposób pietruszka korzeniowa będzie doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Sprawdzi się też jako samodzielne, lekkie danie. Nie zapominajmy o pieczonym czosnku, który dzięki wysokiej temperaturze staje się miękki i jeszcze smaczniejszy. W takiej postaci można go wykorzystać do posmarowania grzanek, które uzupełnią warzywny posiłek.