Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami
pixabay.com

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami, czyli polędwiczki z dorsza pieczone z gotowanymi pomidorami i podawane z ryżem. Jest to bardzo dietetyczne danie. Podawane może być także z fasolką szparagową, parmezanem oraz pieczonymi ziemniakami. Jak przygotować pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami?

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami - składniki

  • 4 x 100 g kawałki polędwiczek z dorsza,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry),
  • masło,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • mąka ziemniaczana,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie pieczonej bruschetty z dorsza z pomidorami

Wcześniej rozmroź rybę i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Skrop cytryną (ok. 1 łyżeczka na rybę), dopraw solą i pieprzem, posyp papryką w proszku i oliwą z oliwek. Na koniec obtocz w mące ziemniaczanej (łącznie około 1 łyżka stołowa).


Przygotowanie sosu pomidorowego:

Do ​​garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, dodaj pomidory z puszki, sól, pieprz, łyżeczkę suszonego oregano i odrobinę cukru do smaku. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj około 10 minut, aż pomidory wyparują. Podczas gotowania do sosu możesz dodać kilka posiekanych listków bazylii.


W tym samym czasie ugotuj ryż i fasolę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek, a następnie ułóż na niej rybę. Na wierzch ułóż trochę masła, a następnie polej sos pomidorowy. Posyp pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut.

Następny artykuł