Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami
pixabay.com

Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami - składniki

  • 4 x 100 g kawałki polędwiczek z dorsza,

  • sól i pieprz,

  • 1 łyżeczka mielonej papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry),

  • masło,

  • 1 puszka pomidorów krojonych,

  • oliwa,

  • 2 ząbki czosnku,

  • cytryna,

  • 2 łyżeczki suszonego oregano,

  • mąka ziemniaczana,

  • świeża bazylia.

undefined

Przygotowanie pieczonej bruschetty z dorsza z pomidorami

Wcześniej rozmroź rybę i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Skrop cytryną (ok. 1 łyżeczka na rybę), dopraw solą i pieprzem, posyp papryką w proszku i oliwą z oliwek. Na koniec obtocz w mące ziemniaczanej (łącznie około 1 łyżka stołowa).

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Do ​​garnka wlej łyżkę oliwy z oliwek, podsmaż obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, dodaj pomidory z puszki, sól, pieprz, łyżeczkę suszonego oregano i odrobinę cukru do smaku. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj około 10 minut, aż pomidory wyparują. Podczas gotowania do sosu możesz dodać kilka posiekanych listków bazylii.

W tym samym czasie ugotuj ryż i fasolę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek, a następnie ułóż na niej rybę. Na wierzch ułóż trochę masła, a następnie polej sos pomidorowy. Posyp pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut.

Tagi: