Pieczone krewetki z masłem i czosnkiem to doskonały pomysł na romantyczną kolację
pixabay.com

Pieczone krewetki z masłem i czosnkiem

Potrawa ze śródziemnomorskim rodowodem. Wbrew pozorom dieta krajów znad Morza Śródziemnego nie jest wcale aż tak uboga w tłuszcze, jakby się mogło zdawać na pierwszy rzut oka, a raczej pierwszy gryz. Kaloryczność pieczonych krewetek z masłem i czosnkiem to potwierdza.

Mieszkańcy tych krajów jedzą więcej tłustych potraw niż jada się w Europie Północnej i Polsce. Jest jednak znacząca różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów - w tym rejonie świata króluje oliwa, i to ta najlepszej jakości, natomiast tłuszczu zwierzęcego jest niewiele, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3. Naukowcy uważają, że to właśnie spożywanie nienasyconych tłuszczów, jako głównego składnika diety, jest tym czynnikiem, który oddala ryzyko różnych chorób. Nie należy się więc dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana „eliksirem młodości”.

Szczególne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej zajmują także ryby morskie i owoce morza. Produkty te są również bogatym źródłem białka, np. 100-gramowy filet zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jest to ponadto białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące z wołowiny, wieprzowiny czy baraniny.

Według Magdy Gessler ryby i owoce morza to doskonały pomysł na walentynkową kolację. Kolacja musi być lekka i dania takie, które łatwo zjeść, żeby nie robić cyrku przed ukochanym. Do tego różowe schłodzone wino albo szampan. Wino czerwone jest dobre, ale wywołuje wypieki, a różowe wzmaga emocje i chłodzi podniebienie - wyjaśniała Magda Gessler w wywiadzie z Super Expressem. - Najlepszym afrodyzjakiem jest płynny mózg krewetki. Uzyskuje się go z dużej świeżej krewetki, tzw. karabińczyka. Robi się ją na grillu z solą i oliwą, jak już jest gotowa oddzielamy tułów od głowy. Głowę można wyssać albo przelać mózg do kieliszka. Ma brunatno-różową barwę i trudny smak, ale jest przepyszny - wyznała Gessler. Romantyzm level hard. Do odważnych świat należy?

Pieczone krewetki z masłem i czosnkiem

Czas przygotowania: 30 minut, 360 kcal, 4 porcje

Składniki: 1 kg krewetek obranych i bez żyłek, 1/4 szklanki masła, 3 ząbki mielonego czosnku, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, sól i pieprz, 1/8 łyżeczki czerwonej papryki do smaku (opcjonalnie), 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki.

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Świeże krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, usuwamy igły i czarne żyłki. Opłukujemy w osolonej wodzie i odsączamy na sicie. Umieszczamy krewetki w naczyniu żaroodpornym.

Rozpuszczamy masło w małym rondelku na małym ogniu. Czosnek obieramy, opłukujemy, suszymy i drobno siekamy. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Mieszamy sok z cytryny z masą maślaną.

Krewetki w naczyniu do pieczenia polewamy mieszanką masła, doprawiamy solą i pieprzem oraz płatkami czerwonej papryki, wrzucamy krewetki, a następnie rozkładamy na równą warstwę.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż krewetki będą gotowe (różowe i matowe) około 15 minut. Podczas pieczenia odwracamy kilka razy. Posypujemy pietruszką i podajemy krewetki z ciepłym sosem, szparagami, gnocchi, świeżym, białym pieczywem lub grzankami.

W ostateczności można użyć krewetek mrożonych. Najlepiej rozmraża się je, wkładając w zamkniętej, plastykowej torebce do zimnej wody. Nie należy ich już potem płukać w słonej wodzie.

Pieczone krewetki z masłem i czosnkiem oraz szparagami

Czas przygotowania: 45 minut, 300 kcal, 4 porcje

Składniki: 50 dag świeżych szparagów, przyciętych, 2 łyżki oliwy, 4 posiekane ząbki czosnku, sól, szczypta czarnego mielonego pieprzu, 50 dag średnich krewetek, obranych i pozbawionych żyłek, łyżeczka papryki, 3 łyżki masła pokrojonego w kostkę, 3 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie

Świeże krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, usuwamy igły i czarne żyłki. Płuczemy w osolonej wodzie i odsączamy na sitku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy masłem.

Na przygotowanej blasze do pieczenia układamy szparagi i skrapiamy łyżką oliwy. Posypujemy czosnkiem, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Układamy szparagi na jednej warstwie. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż będą lekko miękkie - około 6 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy krewetki po jednej stronie patelni. Skrapiamy łyżką z oliwy, łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i papryką. Krewetki układamy na jednej warstwie obok szparagów. Na wierzchu szparagów i krewetek rozkładamy pokrojone w kostkę masło.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż krewetki zmętnią i zrobią się różowe około 6 minut. Wyjmujemy blachę z piekarnika i skrapiamy sokiem z cytryny. Buon appetito!

Następny artykuł