Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną
Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną
Podstawą w przygotowaniu pieczonych udek kurczaka z tymiankiem i cytryną jest odpowiednie doprawienie mięsa. Nie żałujmy przypraw. Im będzie ich więcej, tym bardziej aromatyczne i smaczniejsze będzie mięso. Udka lubią również tłuszcz. Przysmażone na większej jego ilości staną się rumiane i chrupiące z wierzchu. Pamiętajmy o tym podczas gotowania.
Składniki:
-
· 1 kilogram ziemniaków
-
· 2 marchewki
-
· 2 ząbki czosnku
-
· ½ pęczka kopru
-
· 1 cytryna
-
· 1,5 kilograma udek z kurczaka
-
· 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
-
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki płatków chili, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka stołowa tymianku
Przygotowanie:
Przyrządzenie pieczonych udek kurczaka z tymiankiem i cytryną rozpoczynamy od przygotowania mięsa. W tym celu udka solimy i posypujemy pieprzem. Od razu dodajemy również tymianek i paprykę słodką.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i również nacieramy nim mięso.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 210 stopni.
Podczas gdy piekarnik będzie się nagrzewał, na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Gdy tłuszcz zrobi się wystarczająco gorący, wkładamy na niego udka. Smażymy mięso przez około 7-8 minut. Pamiętajmy o tym, aby co jakiś czas przewracać udka, aby się nie przypaliły.
Wyciskamy sok z połowy cytryny, po czym wlewamy go do udek. Mieszamy.
Pozostałą część cytryny kroimy na plasterki i również dorzucamy na patelnię. Smażymy przez około 3 minuty razem z mięsem i tłuszczem.
Tak podsmażonego kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z całym sosem, który powstał na patelni.
Mięso pieczemy przez 25 minut. Co ważne, naczynia nie przykrywamy.
Drugim etapem przygotowania pieczonych udek z kurczaka z tymiankiem i cytryną jest przyrządzenie odpowiednich dodatków do mięsa.
Gdy mięso się upiecze, wyjmujemy je z piekarnika, przykrywamy, aby przy podaniu ciągle było gorące, a piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Ziemniaki i marchewkę dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
Ziemniaki kroimy w półksiężyce, a marchewkę w słupki lub plastry.
Warzywa posypujemy solą, pieprzem, płatkami chili i posiekanym koprem. Polewamy je pozostałą oliwą.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 35 minut. Możemy w trakcie pieczenia przełożyć warzywa na drugą stronę, aby upiekły się równomiernie.
Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną podajemy na gorąco wraz z upieczonymi ziemniakami i marchewką. Możemy uzupełnić danie o ulubioną surówkę lub sałatkę.
Pieczone udka kurczaka z tymiankiem i cytryną.
Smacznego!
Źródło: Kwestia Smaku, Kuchnia Breni, Beszamel