Smakosze.pl Przepisy Gessler podała najlepszy przepis na pierogi ruskie. Można je zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce
Pixabay / pasja1000

Gessler podała najlepszy przepis na pierogi ruskie. Można je zjeść tylko w jednym miejscu w Polsce

3 listopada 2020

Pierogi ruskie są jednym z najczęściej jedzonych dań przez Polaków. Ich farsz wraz z roztopionym masłem, którym są polane, jest przepyszny. Absolutna klasyka polskiej kuchni doczekała się też licznych wariacji na swój temat.

Jedną z nich podzieliła się sama Magda Gessler. Restauratorka jak nikt inny zna się na polskiej kuchni i potrafi wydobyć z niej, to co najlepsze. Polacy chętnie korzystają z jej przepisów na kultowe polskie potrawy.

Magda Gessler jest autorką książek kucharskich, swoimi przepisami dzieli się również na You Tube oraz w swoim hitowym programie Kuchenne Rewolucje. W jednym z odcinków uwielbianego show, podzieliła się przepisem na ruskie pierogi. Korzysta z nich jedna z "uratowanych" przez Gessler restauracji.

Pierogi ruskie w najlepszym wydaniu. Przepis Gessler bije na głowę wszystkie inne.

W czym tkwi sekret idealnych pierogów? Podstawą jest odpowiedni przepis na ciasto. Poza walorami smakowymi, powinno być ono delikatne, puszyste i nie rozpadać się podczas gotowania. Zdaniem Magdy Gessler, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać, ale odstawić na krótki czas, aby odpoczęło, a gluten mógł się uwolnić.

Kolejnym krokiem jest odpowiedni farsz. Dzisiaj w sieci możemy znaleźć wiele wariacji na jego temat. Od słodkich np. z sezonowymi owocami, po słone np. z rozmaitymi warzywami lub serem. Wiele osób ceni tradycje i najchętniej wybiera klasyczne pierogi ruskie. Jaki sposób ma na nie Magda Gessler?

Pierogi ruskie z przepisu Magdy Gessler - podajemy przepis

Przepis na pierogi ruskie pochodzi z jednego z odcinków programu Kuchenne Rewolucje. Od tamtej pory pierogarnia "U Marty" w Nowogardzie słynie z obłędnych ruskich pierogów z receptury samej Magdy Gessler. Podajemy na nie przepis.

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 200 ml białego sera

  • 200 ml purée z ugotowanych ziemniaków

  • sól

  • pieprz mielony

Dodatkowo potrzebujemy:

1 cebulę i oliwę z oliwek

Sposób wykonania:

  • Z podanych składników zarobić gładkie ciasto. Zawiń go folię spożywczą i na 20 minut włoż do lodówki. Biały ser rozgnieć widelcem, połącz z purée ziemniaczanym, dopraw z solą i pieprzem.

  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przy pomocy szklanki wytnij  koła, na środek nałóż farsz, boki złączyć i zaciśnij palcem.

  • Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Serwuj pierogi z boczkiem podsmażonym z cebulą, z cebulą podsmażoną na maśle albo oliwie lub z kwaśną śmietaną. Smacznego

źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy