Rewelacyjny przepis na ciasto na pierogi
Pierogi są uznawane za jeden z największych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak mało kto spodziewałby się, że ciasto nie musi zawierać wody. Jej miejsce może zastąpić mleko.
Pierogi w przepysznej odsłonie momentalnie znikną z talerzy
Pierogi mają status kultowej potrawy, którą często zajadamy podczas obiadów. Jedni wolą je w wytrawnej odsłonie, inni preferują ich słodką odsłonę. Niezależnie od preferencji najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta .
Niedawno przedstawialiśmy przepis na pierogi według receptury z 1920 roku . Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym woda zostanie zastąpiona mlekiem. Pierogi w takiej odsłonie z pewnością przypadną do gustu domownikom.
Pierogi należą do grona smakołyków, w których kluczową rolę odgrywa ciasto. Przeważnie dodajemy do niego wodę. Okazuje się, że zamiast niej możemy postawić na inny produkt spożywczy, jakim jest mleko .
Ciasto na pierogi z dodatkiem mleka jest bardziej delikatne i cechuje się niepowtarzalnym smakiem, który jest sporą pokus ą. Pozostałe składniki są niezmienne. Należy jednak zachować odpowiednie proporcje. Jak się one prezentują?
-
500 g mąki
-
250 ml gorącego mleka
-
3 g soli
Ciasto na pierogi jeszcze nigdy nie było tak smakowite
Na początku przesiewamy mąkę razem z solą. Umieszczamy ją w misce i dodajemy do niej gorące mleko. Całość wyrabiamy przy użyciu drewnianej łyżki lub haka. Dzięki temu nie poparzymy dłoni . Ciasto urabiamy przez 10 minut.
Następnie ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą na około 20 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką . Wycinamy z niego okręgi i nadziewamy ulubionym farszem.
Nadzienie możemy przygotować z mięsa, które pozostało nam po rosole. Przepis na farsz przedstawialiśmy we wcześniejszym artykule . Pierogi w takiej odsłonie szybko zostaną spałaszowane, a prośby o dokładkę są praktycznie pewne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz rosół pod przykryciem czy bez? Szczegół ma ogromne znaczenie
-
Na czym najlepiej smażyć pączki? Będziesz zdziwiony, co polecają eksperci
-
Już w przyszłym tygodniu będziemy obchodzić 2 uwielbiane święta. Biedronka od razu zareagowała
Źródła: Twoje Nowinki; Straga