Banalnie proste pierogi ruskie bez lepienia
Zrobienie farszu na pierogi nie zawiera zbyt wiele czasu. Gorzej, z przygotowaniem ciasta i uformowaniem kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu placuszków. Z pewnością nie jest to dobra opcja dla zabieganych.
Całe szczęście znaleziono sposób, aby cieszyć się smakiem kultowych pierogów małym nakładem czasu i pracy. Wystarczy, że przygotujemy farsz, uformujemy go na małe kotleciki, a następnie usmażymy je lub upieczemy w piekarniku.
Prosty przepis już bije rekordy popularności w sieci. Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa i szuka pomysłów na wegetariańskie posiłki. Pierogi ruskie bez lepienia z pewnością wpisują się w ten trend. Z drugiej strony z pewnością przypadną one do gustu starszym i być może bardziej konserwatywnym członkom naszych rodzin, ponieważ przepis jest inspirowany tradycyjną kuchnią polską. Lubicie tego typu eksperymenty? Poniżej podajemy przepis na nową wersję ruskich pierogów!
Pierogi ruskie bez lepienia - przepis
Składniki:
-
80 dag ziemniaków
-
20 dag białego sera
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
sól i pieprz do smaku
-
2 jajka
-
bułka tarta
Sposób wykonania:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ubij (najlepiej za pomocą specjalnej łyżki do puree). Zetrzyj biały ser na tarce o małych oczkach. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę, a następnie podsmaż ją do zarumienienia na oleju.
Połącz ze sobą ser, ziemniaki oraz cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozbij i roztrzep jajka.
Z farszu uformuj małe placuszki, następnie namocz je w jajku i obtocz w bułce tartej.