Smakosze.pl Przepisy Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku
canva.com/Markit

Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku

26 stycznia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi mają wiele różnych postaci, lecz bez wątpienia można uznać, że ruskie są jednymi z najbardziej uwielbianych. Ich sukces podyktowany jest pysznym i aromatycznym farszem, który przy okazji pozostaje delikatny i kremowy.

Przepisów na to danie jest mnóstwo i tak naprawdę każdy dom robi je odrobinę inaczej. Często można spotkać się ze sporami, podczas których ludzie przerzucają się swoimi trikami i małymi zmianami w recepturac h. My przedstawiamy wam sposób na pierogi ruskie z 1920 roku.

Pierogi ruskie jakich jeszcze nie jadłeś

Choć mogłoby się wydawać, że na przestrzeni 100 lat przygotowywanie różnych dań zmieniało się dość mocno, tak prawda jest zupełnie inna. Tradycyjna receptura jest wyjątkowo prosta i jej wykonanie nie różni się zbytnio od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni obecnie.

Jeśli ciekawi cię jak odżywiano się w 1920 roku, ugotuj pierogi ruskie wedle poniższych porad. Dzięki temu zdołasz sprawdzić jak smakowało jedzenie sprzed wieku, a twoi domownicy będą mogli zachwycić się nad pokazem twojego kunsztu kulinarnego.

Poszukujesz ciekawych newsów o tematyce kulinarnej? Zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy, dlaczego nie wolno wyrzucać zużytych torebek po herbacie. Tutaj z kolei zdradzamy związek pomiędzy piciem gorącej herbaty, a rakiem przełyku, który jest bardzo częstym powodem śmierci.

Przepis na pierogi ruskie sprzed 100 lat

Składniki:

Ciasto:

  • 800 g mąki pszennej

  • 400 ml ciepłej wody

  • 15 ml oleju

  • 15 g soli

Farsz

  • 800 g ziemniaków

  • 800 g tłustego twarogu

  • 2 posiekane cebule

  • 5 g cukru

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

Na początku sporządź farsz, którym wypełnisz swoje pierogi. Obrane ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. W tym samym czasie podsmaż cebulę z dodatkiem cukru. Kiedy się zeszkli, zdejmij ją z ognia. Ziemniaki ugnieć razem z twarogiem i cebulą. Całość doprawy pieprzem i solą do smaku.

Następnie należy zająć się ciastem. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól oraz olej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto tak, aby nie przyklejało się do rąk oraz było miękkie i elastyczne. Teraz należy odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok 2mm.

Przy użyciu szklanki wytnij okręgi. Na ich środek połóż farsz i zlep je w kształt pierogów. Pierogi gotuj w osolonej wodzie około 4 minuty po wypłynięciu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: martam.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy