Jakie właściwości ma pigwa?
pixabay.com

Zwany "polską cytryną" owoc ma nieziemskie właściwości. Nie wszyscy mają pojęcie jak jest cenny

Pigwa nazywana jest "polską cytryną" nie bez powodu - jej liczne prozdrowotne właściwości są nieocenione. Owoc pigwowca zawiera więcej witaminy C niż cytryna, co czyni go znacznie lepszym środkiem w walce z przeziębieniem. Istnieje wiele sposób na wykorzystanie go, lecz najpopularniejszym jest sporządzenie syropu.

Pigwa wygląda odrobinę jak miniaturowe jabłka lub gruszki, lecz w przeciwieństwie do nich nie może być spożywana na surowo. W owocach kryje się całe bogactwo witamin i cennych składników, które doskonale wpływają na zdrowie i codzienne funkcjonowanie.

Najwięcej znajduje się w niej witaminy C, dlatego owoc ten nazywany jest "polską cytryną". Jej właściwości wykorzystuje się już od wieków, a mnóstwo Polaków docenia zarówno smak, jak i dobroczynne działanie na ludzki organizm.

Co skrywa w sobie pigwa?

Ten niepozorny, wyglądający jak cytryna owoc jest szczególnie ważny podczas okresu wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. W tym czasie nasze organizmy wymagają zwiększonej dawki witaminy C, której pigwa posiada ogromne pokłady.

W 100 gramach owoców znajdziemy aż 15 mg witaminy C, a także witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, miedź i fosfor, polifenole o działaniu przeciwutleniającym oraz pektyny, które usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Te ostatnie świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania wszelkich konfitur czy dżemów.

3 szklanki zawierają sok pomarańczowy, a 3 nie. Rozwiąż najszybszy test na bystrość3 szklanki zawierają sok pomarańczowy, a 3 nie. Rozwiąż najszybszy test na bystrośćCzytaj dalej

Pektyny zagęszczają bowiem produkty, łącząc się z wodą podczas gotowania w wysokich temperaturach. Pektyny często są wykorzystywane jako zamiennik żelatyny w wegetariańskich wersjach galaretek, ponieważ są całkowicie wytwarzane z roślin.

Jak wykorzystać pigwę?

Jednym z najprostszych sposobów jest wykonanie soku. Wystarczy pokrojone i wydrylowane owoce umieścić w dużym słoiku, wymieszać je z taką samą ilością cukru i odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Po kilku dniach cukier się rozpuści, a gęsty sok wystarczy przelać do sterylnej butelki.

Chcesz poczytać więcej tekstów o tematyce kulinarnej?? Zajrzyj do tego artykułu, z którego dowiesz się, w jaki sposób przechowywać mąkę. W tym newsie wyjaśniamy, jak najszybciej obrać korzeń imbiru, dzięki czemu cały proces można wykonać w mniej niż minutę.

Doskonale sprawdza się również w przygotowywaniu nalewek, poprzez macerację pokrojonych owoców w alkoholu. Alkohol wyciąga wiele substancji prozdrowotnych i ułatwia przyswajanie ich, dzięki łatwej rozpuszczalności.

Poza płynnymi produktami, z pigwy piecze się także ciasta, gotuje dżemy i kompoty. Warto jednak pamiętać, że obróbka cieplna degraduje wiele substancji zawartych w owocach, co zmniejsza ich przydatność w kontekście leczniczym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kobieta Interia, muratordom.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł