Kawa zalewana wrzątkiem
Pixabay / acekreations

Zalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błąd

Kawa jest niezwykłym napojem, który jest ceniony zarówno dzięki walorom smakowym, jak i właściwościom pobudzającym. Okazuje się, że nie powinno jej się zalewać wrzącą wodą. Takie postępowanie sprawi, że nasza kawa będzie miała o wiele gorszy smak. Najlepsza jest temperatura wynosząca około 90 stopni Celsjusza.

Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Działo się tak między innymi za sprawą zawartości kofeiny. Jednak sam smak kawy jest równie istotny o ile nie najważniejszy. Możemy kompletnie go zrujnować nieodpowiednim zaparzaniem.

Wrzątek i kawa - nieudane połączenie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Pija się ją na całym świecie i niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niej udanego poranka. Istnieje wiele możliwości jej przygotowania. Jakiś czas temu informowaliśmy o dodatku, który może zastąpić mleko i cukier.

Mało kto spodziewałby się, że kawa nie powinna być zalewana wrzącą wodą. Taką praktykę uskutecznia znaczna część wielbicieli ciemnego napitku. Tego typu błąd może nas wiele kosztować. Szczególnie jeśli chodzi o walory smakowe.

Kawa rządzi się swoimi prawami. Już wcześniej wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej jej nie pijać o pewnej porze. Dziś przyjrzymy się kwestii zaparzania tego napoju. Najprawdopodobniej większość osób nie zdawała sobie sprawy, że popełnia błąd.

Ile dzisiaj warte są kartki żywnościowe z PRL-u? Znamy kwotyIle dzisiaj warte są kartki żywnościowe z PRL-u? Znamy kwotyCzytaj dalej

Bez wątpienia kawa cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Stanowią one nieodpartą pokusę dla wielu smakoszy. Zaparzanie kawy zbyt gorącą wodą sprawia, że zaczyna w niej dominować gorycz, a jej smak jest mało wyrazisty.

Jak powinna być zaparzana kawa?

Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu CoffeeDesk, idealna kawa wychodzi wówczas, gdy zalewamy ją wodą o temperaturze od 88 do 94 stopni Celsjusza. Zastosowanie takiego przedziału sprawi, że kawa będzie smakowała o wiele lepiej.

Odpowiednio zaparzona kawa powinna mieć głęboki, absorbujący smak. Może w niej wystąpić naturalna słodycz oraz wielowarstwowe nuty smakowe takie jak śliwki, orzechy, cytrusy lub zioła. Z pewnością kawa z takimi walorami smakowymi jest nie lada gratką.

Jeżeli kawa jest bliska naszemu sercu, wówczas warto zainwestować w termometr, który pozwoli nam na zweryfikowanie temperatury wody. Dzięki takiemu urządzeniu możemy sprawdzić przy jakim cieple, kawa smakuje najlepiej.

Jeśli nie chcemy korzystać z termometru, możemy wykorzystać sprawdzony trik, w którym główną rolę grają czas i cierpliwość. Gdy woda już się zagotuje, czekamy dwie minuty. Po tym czasie zalewamy nią kawę. Woda powinna osiągnąć odpowiednią temperaturę do zaparzenia kawy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: CoffeeDesk

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł