Smakosze.pl
Kawa zalewana wrzątkiem

Pixabay / acekreations

Zalewasz kawę wrzącą wodą? Niestety, właśnie popełniasz wielki błąd

26 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kawa jest niezwykłym napojem, który jest ceniony zarówno dzięki walorom smakowym, jak i właściwościom pobudzającym. Okazuje się, że nie powinno jej się zalewać wrzącą wodą. Takie postępowanie sprawi, że nasza kawa będzie miała o wiele gorszy

Smakowita kawa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Działo się tak między innymi za sprawą zawartości kofeiny. Jednak sam smak kawy jest równie istotny o ile nie najważniejszy. Możemy kompletnie go zrujnować nieodpowiednim zaparzaniem. 

Wrzątek i kawa - nieudane połączenie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Pija się ją na całym świecie i niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie bez niej udanego poranka. Istnieje wiele możliwości jej przygotowania. Jakiś czas temu informowaliśmy o dodatku, który może zastąpić mleko i cukier.

Mało kto spodziewałby się, że kawa nie powinna być zalewana wrzącą wodą. Taką praktykę uskutecznia znaczna część wielbicieli ciemnego napitku. Tego typu błąd może nas wiele kosztować. Szczególnie jeśli chodzi o walory smakowe.

Kawa rządzi się swoimi prawami. Już wcześniej wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej jej nie pijać o pewnej porze. Dziś przyjrzymy się kwestii zaparzania tego napoju. Najprawdopodobniej większość osób nie zdawała sobie sprawy, że popełnia błąd.

Bez wątpienia kawa cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Stanowią one nieodpartą pokusę dla wielu smakoszy. Zaparzanie kawy zbyt gorącą wodą sprawia, że zaczyna w niej dominować gorycz, a jej smak jest mało wyrazisty.

Jak powinna być zaparzana kawa?

Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu CoffeeDesk, idealna kawa wychodzi wówczas, gdy zalewamy ją wodą o temperaturze od 88 do 94 stopni Celsjusza. Zastosowanie takiego przedziału sprawi, że kawa będzie smakowała o wiele lepiej.

Odpowiednio zaparzona kawa powinna mieć głęboki, absorbujący smak. Może w niej wystąpić naturalna słodycz oraz wielowarstwowe nuty smakowe takie jak śliwki, orzechy, cytrusy lub zioła. Z pewnością kawa z takimi walorami smakowymi jest nie lada gratką.

Jeżeli kawa jest bliska naszemu sercu, wówczas warto zainwestować w termometr, który pozwoli nam na zweryfikowanie temperatury wody. Dzięki takiemu urządzeniu możemy sprawdzić przy jakim cieple, kawa smakuje najlepiej.

Jeśli nie chcemy korzystać z termometru, możemy wykorzystać sprawdzony trik, w którym główną rolę grają czas i cierpliwość. Gdy woda już się zagotuje, czekamy dwie minuty. Po tym czasie zalewamy nią kawę. Woda powinna osiągnąć odpowiednią temperaturę do zaparzenia kawy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: CoffeeDesk

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Czytaj więcej >
Śledzie są wyjątkowo zdrową rybą

Porady

Jak wybrać dobre śledzie?

Czytaj więcej >
skórki mandarynki

Porady

Jak pozbyć się moli spożywczych?

Czytaj więcej >
Kiedy najlepiej wypić kawę?

Porady

O jakich porach pijać kawę?

Czytaj więcej >
smażenie

Porady

Sprytny patent na pryskający tłuszcz na patelni

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć karpia?

Czytaj więcej >