Pizza z gorgonzolą i pomidorami
pixabay.com

Pizza z gorgonzolą i pomidorami

Pizza z gorgonzolą i pomidorami - to połączenie różnych smaków zaskakuje pozytywnie. Ciasto jest miękkie i puszyste. Pizza w tej wersji najlepiej smakuje podawana z sosem pomidorowym oraz czosnkowym. Jak przygotować pizzę z gorgonzolą i pomidorami?

Pizza z gorgonzolą i pomidorami - składniki

Ciasto:

  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant),
  • 300 g mąki pszennej,
  • 190 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 łyżeczka soli morskiej i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.


Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.


Dodatki:

  • 200 g białej mozzarelli w kulkach,
  • 1 pomidor,
  • 160 g gorgonzoli,
  • garść świeżej rukoli lub bazylii,
  • 1/2 cebuli,
  • świeże pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie pizzy z gorgonzolą i pomidorami

Ciasto:

W miseczce wymieszaj drożdże i 100 ml ciepłego mleka, dodaj cukier i 2 łyżeczki mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe ciepłe mleko, sól, świeżo zmielony pieprz, spieniony rozczyn drożdży i oliwę. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie ugniataj ciasto przez około 15 minut. Przykryj szmatką i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.

Przez chwilę ugniataj ciasto, następnie podziel na trzy części i każdą część spłaszcz na dnie formy do pieczenia, pokrytej oliwą z oliwek o średnicy około 22 cm. Pozostaw na około 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez wentylacji i przykryj ściereczką (ten etap można przyspieszyć umieszczając naczynie do pieczenia na otwartych drzwiczkach piekarnika).


Sos pomidorowy:

Ugotuj pomidory z puszki z oliwą, solą, pieprzem, oregano i cukrem. Wymieszaj lub zmiażdż widelcem, przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury. Posmaruj sfermentowane ciasto na pizzę 3 łyżkami sosu pomidorowego. Dodaj pokrojoną paprykę i pokrojone pomidory na pół i posyp cienko pokrojoną cebulą.

Włóż pierwszą pizzę do piekarnika. Piecz przez około 10 minut (aby brzegi były brązowiejące podczas pieczenia, włącz funkcję grilla, dzięki czemu pizza będzie bardziej chrupiąca), następnie włóż do piekarnika na pizze kostki sera mozzarella i gorgonzola i piecz przez następne 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.

Wyjmij pizzę z piekarnika i posyp listkami rukoli lub bazylii oraz świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Następny artykuł