Pizza ze szparagami i białym sosem
Pizza ze szparagami i białym sosem – składniki
Do przygotowania wyjątkowej pizzy ze szparagami i białym sosem będziemy potrzebowali następujących składników:
Mąka – 1,5 szklanki,
Mleko 3,2-procentowe – 0,5 szklanki,
Świeże drożdże – 25 gramów,
Cukier – pół łyżeczki,
Sól – szczypta,
Olej roślinny – 2 łyżki,
Szparagi – około 20 sztuk (dużych),
Oliwa z oliwek – 2 łyżki,
Ser mozzarella (wiórki) – 100 gramów,
Ser ricotta (może być też ser feta lub kozi) – 100 gramów.
Składniki na sos śmietankowy:
Śmietanka 30-procentowa – 1 szklanka,
Oliwa z oliwek – 2 pełne łyżki,
Cebula – 1 sztuka (duża),
Czosnek – 2 duże ząbki,
Przyprawy – szczypta soli i drobno zmielonego czarnego pieprzu,
Świeży tymianek – 3 pełne łyżki.
Składniki na sos beszamelowy:
Mleko 3,2-procentowe – 150 mililitrów,
Śmietanka 30-procentowa – 200 mililitrów,
Mąka pszenna – 25 gramów,
Masło 82-procentowe – 25 gramów,
Przyprawy – szczypta soli i drobno zmielonego czarnego pieprzu,
Świeży tymianek – 3 pełne łyżki (alternatywnie oregano).
Pizza ze szparagami i białym sosem z cebulką
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo małą kostkę, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek do zeszklenia. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy przez kolejnych parę minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i dalej gotujemy całość. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i wrzucamy zioła. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy do ostygnięcia.
Pizza ze szparagami i białym sosem beszamelowym
Zaczynamy od rozpuszczenia masła na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Wsypujemy mąkę i łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki. Po paru minutach zestawiamy z ognia i bardzo powoli dodajemy mleko, cały czas energicznie mieszając. Stawiamy rondel z powrotem na ogniu i gotujemy nadal szybko mieszając. Wlewamy śmietankę i doprawiamy pieprzem i solą. Raz jeszcze dokładnie łączymy składniki, zdejmujemy z ognia i dodajemy zioła.
Pizza ze szparagami i białym sosem – jak zrobić ciasto?
Spód na pizzę ze szparagami i białym sosem można przygotować na dwa sposoby – jako cienki, chrupiący placek lub bardziej puszyste, grubsze ciasto. W pierwszej wersji wystarczy wsypać do miski mąkę i sól, następnie dodać drobno pokruszone świeże drożdże i zalać całość wodą w ilości 0,5 szklanki. Zagnieść składniki na ciasto – w razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto od razu należy rozwałkować na podsypanym mąką blacie roboczym i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem, układamy dodatki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Puszyste ciasto robi się nieco inaczej. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym (nie gorącym!) mleku razem z cukrem. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, po tym czasie dodajemy mąkę, sól i olej, zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce – tym razem na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat roboczy podsypany mąką i rozwałkowujemy. Placek na pizzę może mieć klasyczny, okrągły kształt – wtedy porcje będą trójkątne, lub prostokątny, który podzielimy na mniejsze czworokąty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut, aż brzegi pizzy się zarumienią.