Placek marchewkowy: pomarańczowa słodycz
pixabay.com

Placek marchewkowy: pomarańczowa słodycz

Placek marchewkowy to nietypowe połączenie słodkiego ciasta ze zdrową marchewką. Cieszy oczy, język i nos, nadaje się na każdą okazję i jest łatwy do upieczenia. Poznaj prosty przepis na placek marchewkowy!

Placek marchewkowy: dla kogo?

Placek marchewkowy zachwyci wszystkich amatorów domowych wypieków, zwłaszcza tych lubiących eksperymenty i nietypowe połączenia.

Placek marchewkowy: na jaką okazję?

Placek marchewkowy to świetny deser, podwieczorek, poczęstunek imprezowy, urozmaicenie standardowego urodzinowego menu czy pomysł na finał romantycznej kolacji. Wygląda bardzo dobrze, jest puszysty, aromatyczno, no i najważniejsze – świetnie smakuje.

Placek marchewkowy: ile kalorii?

Placek marchewkowy zawiera dużą domieszkę marchwi, ale dietetyczny nie jest. Pieczemy go z użyciem dużej ilości masła i cukru. Mimo to jeden z lżejszych i zdrowszych wypieków. Kawałek nie powinien zaszkodzić nawet osobom na ścisłej diecie, na pewno zaś przyjemnie osłodzi dzień.

Placek marchewkowy: trudność

Placek marchewkowy to stosunkowo prosty do zrobienia wypiek. Sztuka polega na dokładnym i niespiesznym mieszaniu ogrzanych wcześniej składników. Poza tym pieczenie placka marchewkowego nie wymaga umiejętności obsługi skomplikowanych urządzeń, wiedzy chemicznej ani wybitnie zręcznych palców.

Placek marchewkowy: czas na przygotowanie

Placek marchewkowy musi piec się ok. 45 minut, jednak samo wyrobienie ciasta i zrobienie polewy nie zajmują wiele czasu. Trzeba tylko pamiętać, by wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej, zanim zabierzemy się za pieczenie.

Całe przygotowanie placka marchewkowego nie powinno zająć dłużej niż 1,5 godziny.

Placek marchewkowy: składniki

  • Marchewki – 3 duże, łącznie ok. 300 g
  • Masło – 250 g oraz dodatkowe 30 g do polewy
  • Jajka – 5 sztuk
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Mąka ziemniaczana – 70 g
  • Cukier – 240 g
  • Cukier waniliowy – 1 torebka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Skóra z pomarańczy, starta – z jednego owocu
  • Serek kremowy (typu bieluch, albo twaróg do sernika lub mascarpone) – 1 opakowanie
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Miód – 1 łyżka

Placek marchewkowy: składniki opcjonalne

  • Pokruszone orzechy włoskie – 1 szklanka
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • Imbir starty – ½ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • Mus jabłkowy – 1 słoiczek

Placek marchewkowy: potrzebne przybory

Do przygotowania placka marchewkowego niezbędny będzie tylko podstawowy zestaw kuchennych przyborów: nóż, łyżka, mikser, dwie miski, rondel do rozpuszczenia masła, blacha i papier do pieczenia, piekarnik.

Placek marchewkowy: przygotowanie składników

Wszystkie składniki, służące do przyrządzenia naszego placka marchewkowego, powinny mieć temperaturę pokojową, a jajka dobrze jest nawet nieco podgrzać, np. mocząc w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut.

250 g masła przeznaczonego do upieczenia ciasta (a nie na polewę), musimy zawczasu rozpuścić r rondelku i ostudzić.

Marchewkę obieramy.

Blachę do pieczenia o wymiarach mniej więcej 20x30 cm smarujemy ogrzanym już masłem. Wykładamy ją też papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza.

Wszystko gotowe! Teraz możemy przystąpić do przygotowywana placka marchewkowego.

Placek marchewkowy: przygotowanie ciasta

Placek marchewkowy składa się zasadniczo z dwóch części: samego ciasta i polewy. Zaczynamy od przygotowania ciasta.

Ciepłe jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Następnie dolewamy do jajek z cukrem przestudzone masło – miarowo, ciągle ubijając masę.

W drugiej misce mieszamy suche składniki: proszek do pieczenia, sodę, cynamon i oba rodzaje mąki. Opcjonalnie możemy też dodać tutaj przyprawę do piernika, jeśli cynamon to dla nas za mało. Mieszamy składniki ostrożnie łyżką, żeby nie napylić.

Do trzeciej miseczki ścieramy na drobno obraną wcześniej marchewkę oraz skórę z cytryny. Następnie marchewkę i skórę wsypujemy do rozrobionej masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz do masy jajecznej dosypujemy suche składniki, powoli, łyżka po łyżce, ciągle mieszając. Na tym etapie do mieszania możemy użyć miksera ustawionego na wolne lub średnie obroty. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto na nasz placek marchewkowy jest już gotowe!

Placek marchewkowy: pieczenie

Wykładamy ciasto z miski na blachę do pieczenia. Wstawiamy placek do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, na 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto nadal jest wilgotne w środku. Gdy patyczek będzie suchy, możemy wyjąć nasz placek marchewkowy z piekarnika i odstawić, by się przestudził.

Placek marchewkowy: przygotowanie polewy

Gdy placek marchewkowy stygnie, przygotowujemy do niego słodką polewę. Jej bazą są masło i kremowy, słonawy serek (oba wcześniej wyjęte z lodówki i ogrzane, wraz z resztką składników). Masło ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy do niego miód, a potem serek kremowy. Wszystkie składniki dodajemy powoli, miarowo, łyżka po łyżce, i ciągle ubijamy, aż uzyskamy gęstą, jednolitą polewę, bez śladu maślanych grudek.

Jeśli grudki z masła jednak są, możemy na chwilę wsadzić naczynie z polewą do piekarnika lub mikrofali, by masło dokładnie się rozpuściło.

Polewa do placka marchewkowego jest zrobiona!

Placek marchewkowy: podanie

Teraz pozostaje nam rozsmarować polewę na wierzchu placka marchewkowego i przyozdobić nasze dzieło resztką marchewkowych wiórków. Można też ozdobić wierzch np. rozdrobnionymi orzechami.

Placek marchewkowy: urozmaicenia

Jeśli masz ochotę dodatkowo doprawić placek marchewkowy, możesz dodać do ciasta także nieco imbiru i gałki muszkatołowej. Z kolei dodatek musu jabłkowego (czysty mus można dostać w dziale żywności dla bobasów) wzbogaci smak i konsystencję placka.

Następny artykuł