Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z piekarnika
canva/Pelagija

Placki ziemniaczane z piekarnika

17 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z piekarnika smakują równie dobrze jak placki smażone, jednak zawierają dużo mniej tłuszczu. Placki z piekarnika są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę, są idealne na obiad lub kolację. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z piekarnika.

Odpowiedni rodzaj ziemniaków jest kluczowy, aby otrzymać wyśmienite placki ziemniaczane. Do przygotowania dania zawsze wybieraj odmiany mączne, typu B lub C, takie jak: Sante, Gustaw, Tajfun, Orlik, Flaming. Dzięki dużej zawartości skrobi, ziemniaki nie będą wodniste, a placki miękkie w środku i jednocześnie chrupiące na zewnątrz.

Placki po upieczeniu przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz przygotować placki na słodko z cukrem, nie dodawaj cebuli i czosnku. Placki doskonale smakują z jogurtem naturalnym, śmietaną i szczypiorkiem.

Z placków ziemniaczanych przygotujesz również doskonałą potrawę z mięsem, czyli placek po węgiersku . Tu poznasz bezbłędny przepis Magdy Gessler na obiad lub kolację dla najbliższych.

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki na około 10 placków:

  • 500 g ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej typ 450

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • jajko

  • pieprz, sól

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • olej roślinny do wysmarowania blachy

Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw na 20 minut, żeby oddały nadmiar wody. Cebulę i czosnek również zetrzyj na tarce i przełóż do większej miski. Masę ziemniaczaną przeciśnij przez ręcznik papierowy lub tetrę i dodaj do cebuli i czosnku, wsyp mąkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ręcznie wyrób ciasto do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, wsyp więcej mąki.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wysmaruj olejem i wykładaj masę łyżką, następnie dociśnij, aby uformowały się placki. Blachę wstaw do piekarnika i piecz 30-40 minut, w zależności od grubości placków.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy