Placki ziemniaczane z serem - klasyka w nowym wydaniu
Placki ziemniaczane z serem to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad, nawet w bardzo zabiegany dzień. Placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera są bardzo miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, są doskonałe. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z serem.
Placki ziemniaczane przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci nawet największych niejadków. Placuszki są miękkie i wilgotne w środku i mają złocistą i chrupiącą skórkę. Placki są świetnym pomysłem na obiad, lunch i kolację na ciepło.
Do pieczenia placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, zawierają bowiem więcej skrobi niż młode byliny , dzięki czemu placki będą zwarte i nie rozpadną się podczas smażenia. Do placków najlepsze będą ziemniaki typu mącznego typu B lub C, takie jak Sante, Irys, Orlik. Do dania najsmaczniejszy będzie również zwykły ser żółty w kostce typu Gouda.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad- tu znajdziesz przepis na genialne placki ziemniaczane po góralsku z maślanką .
Przepis na placki ziemniaczane z serem
Składniki na około 10 placków:
-
1 kg ziemniaków
-
jajko
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
150 g sera żółtego
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak upiec placki ziemniaczane z serem?
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odciśnij przez tetrę i przełóż do miski.
Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, starty żółty ser, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką masę ziemniaczaną, smaż z dwóch stron. Po usmażeniu wyłóż placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego.