Smakosze.pl

canva/pixelshot

Genialne placki ziemniaczane po góralsku - bez tarcia ziemniaków i bałaganu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, z pewnością pokochasz też ich nową wersję. Przygotuj placki ziemniaczane po góralsku. Smakują genialnie, a nie musisz trzeć na nie ziemniaków, unikasz więc tym samym bałaganu w kuchni. Możesz je przygotować nawet z ziemniaków z poprzedniego dnia.

Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia niektórzy odsmażają i podają do obiadu. Inni przerabiają je na kopytka, jeszcze inni po prostu wyrzucają. Na to ostatnie, zdecydowanie się nie zgadzamy. Zwłaszcza że z gotowanych ziemniaków można przygotować przepyszne placki.

Moskole, bo o nich mowa, wywodzą się z kuchni Podhala. Do ugotowanych i wytłuczonych ziemniaków dodaje się zwykle mąkę, sól i trochę wody, zagniata ciasto i formuje z niego placuszki. Placki te zwykle układa się na blasze i piecze w piekarniku na rumiano. Można je też jednak usmażyć na patelni.

Genialne placki ziemniaczane po góralsku — bez tarcia ziemniaków i bałaganu

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1-2 jajka

  • 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub maślanki

  • sól, pieprz

  • ewentualnie olej do smażenia

Przygotowanie góralskich placków ziemniaczanych

Ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia wytłucz kuchennym tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Możesz też ugotować obrane ziemniaki, odlać, osuszyć, lekko przestudzić, wytłuc i całkowicie wystudzić.

Do ziemniaków dodaj mąkę, ewentualnie jajko, a także maślankę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć je dłonią. Nawet jeśli trochę się lepią do dłoni, nie dodawaj więcej mąki.

Dłonią natłuszczoną olejem odrywaj porcje ciasta i formuj z niego nieduże placuszki. Ułóż je na blasze z piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Możesz je też usmażyć na rumiano na patelni z niedużą ilością oleju.

Tak przygotowane placki podawaj z masłem lub sosem czosnkowym albo z bryndzą. Możesz też podawać je do obiadu. Doskonale smakują z gulaszem, a także sosem mięsno-warzywnym.

Wskazówka: Jeśli chcesz przyspieszyć formowanie placuszków, z ciasta ziemniaczanego uformuj gruby wałek, a potem krój go w grubsze plastry.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na wykorzystanie gotowanych ziemniaków. Zobacz, jak przygotować z nich pyszne prażoki , a także jak zrobić ruskie kotlety .

tłuczenie ziemniaków
tłuczenie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: schroniskobukowina

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >