Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Genialne placki ziemniaczane po góralsku - bez tarcia ziemniaków i bałaganu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.11.2021 01:00

Genialne placki ziemniaczane po góralsku - bez tarcia ziemniaków i bałaganu

moskole
canva/pixelshot

Jeśli lubisz placki ziemniaczane, z pewnością pokochasz też ich nową wersję. Przygotuj placki ziemniaczane po góralsku. Smakują genialnie, a nie musisz trzeć na nie ziemniaków, unikasz więc tym samym bałaganu w kuchni. Możesz je przygotować nawet z ziemniaków z poprzedniego dnia.

Gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia niektórzy odsmażają i podają do obiadu. Inni przerabiają je na kopytka, jeszcze inni po prostu wyrzucają. Na to ostatnie, zdecydowanie się nie zgadzamy. Zwłaszcza że z gotowanych ziemniaków można przygotować przepyszne placki.

Moskole, bo o nich mowa, wywodzą się z kuchni Podhala. Do ugotowanych i wytłuczonych ziemniaków dodaje się zwykle mąkę, sól i trochę wody, zagniata ciasto i formuje z niego placuszki. Placki te zwykle układa się na blasze i piecze w piekarniku na rumiano. Można je też jednak usmażyć na patelni.

Genialne placki ziemniaczane po góralsku — bez tarcia ziemniaków i bałaganu

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1-2 jajka

  • 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub maślanki

  • sól, pieprz

  • ewentualnie olej do smażenia

Przygotowanie góralskich placków ziemniaczanych

Ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia wytłucz kuchennym tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Możesz też ugotować obrane ziemniaki, odlać, osuszyć, lekko przestudzić, wytłuc i całkowicie wystudzić.

Do ziemniaków dodaj mąkę, ewentualnie jajko, a także maślankę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć je dłonią. Nawet jeśli trochę się lepią do dłoni, nie dodawaj więcej mąki.

Dłonią natłuszczoną olejem odrywaj porcje ciasta i formuj z niego nieduże placuszki. Ułóż je na blasze z piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Możesz je też usmażyć na rumiano na patelni z niedużą ilością oleju.

Tak przygotowane placki podawaj z masłem lub sosem czosnkowym albo z bryndzą. Możesz też podawać je do obiadu. Doskonale smakują z gulaszem, a także sosem mięsno-warzywnym.

Wskazówka: Jeśli chcesz przyspieszyć formowanie placuszków, z ciasta ziemniaczanego uformuj gruby wałek, a potem krój go w grubsze plastry.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na wykorzystanie gotowanych ziemniaków. Zobacz, jak przygotować z nich pyszne prażoki, a także jak zrobić ruskie kotlety.

tłuczenie ziemniaków
tłuczenie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: schroniskobukowina

Zapraszamy na nasz Instagram