Placki ziemniaczane z tartymi pieczarkami i serem. O niebo lepsze od tradycyjnych
Placki ziemniaczane wcale nie muszą przybierać tylko jednej, klasycznej formy - równie pyszne są ciekawe wariacje tego dania. Dzisiaj prezentujemy placki z tartymi pieczarkami i serem żółtym. Charakteryzują się pełnią smaku i aromatu, a także wyjątkową chrupkością i delikatnością w środku.
Placki ziemniaczane to prosty, szybki i wygodny sposób na tani, a zarazem sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku, a rezultat smakuje praktycznie każdemu smakoszowi.
Jeśli znudziły ci się tradycyjne placki, przetestuj poniższą wersję. Pieczarki wprowadzają więcej smaku, a ser żółty przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. Do podania warto wykorzystać kwaśną śmietanę oraz świeżo siekany szczypiorek.
Przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami i serem
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
130 g pieczarek
-
200 g sera żółtego
-
3 jajka
-
3 łyżki mąki
-
1 cebula
-
sól
-
pieprz
-
olej
Zacznij od dokładnego obrania wszystkich ziemniaków i umycia ich w bieżącej wodzie. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach wprost do miski. Pieczarki opłucz z pozostałości po hodowli. Grzyby również zetrzyj na tarce, tym razem na grubych oczkach. Tak samo, jak grzyby zetrzyj ser żółty. Do miski ze składnikami dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz oraz drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj masę. Na patelnię wlej sporo oleju i postaw ją na palniku o średniej mocy. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/ArtStudio Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Źródło: przyslijprzepis
Zapraszamy na nasz Instagram