Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z tartymi pieczarkami i serem. O niebo lepsze od tradycyjnych
canva/ildipapp

Placki ziemniaczane z tartymi pieczarkami i serem. O niebo lepsze od tradycyjnych

2 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane wcale nie muszą przybierać tylko jednej, klasycznej formy - równie pyszne są ciekawe wariacje tego dania. Dzisiaj prezentujemy placki z tartymi pieczarkami i serem żółtym. Charakteryzują się pełnią smaku i aromatu, a także wyjątkową chrupkością i delikatnością w środku.

Placki ziemniaczane to prosty, szybki i wygodny sposób na tani, a zarazem sycący obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani wysiłku, a rezultat smakuje praktycznie każdemu smakoszowi.

Jeśli znudziły ci się tradycyjne placki, przetestuj poniższą wersję. Pieczarki wprowadzają więcej smaku, a ser żółty przyjemnie ciągnie się przy każdym kęsie. Do podania warto wykorzystać kwaśną śmietanę oraz świeżo siekany szczypiorek.

Przepis na placki ziemniaczane z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 130 g pieczarek

  • 200 g sera żółtego

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego obrania wszystkich ziemniaków i umycia ich w bieżącej wodzie. Następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach wprost do miski. Pieczarki opłucz z pozostałości po hodowli. Grzyby również zetrzyj na tarce, tym razem na grubych oczkach. Tak samo, jak grzyby zetrzyj ser żółty. Do miski ze składnikami dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz oraz drobno posiekaną cebulę. Wymieszaj masę. Na patelnię wlej sporo oleju i postaw ją na palniku o średniej mocy. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Przekładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/ArtStudio Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy