Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Adam Moskal
Adam Moskal 02.04.2022 11:53

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty

Kotlety schabowe
canva/antos777

Prawdopodobnie nie ma nic gorszego podczas gotowania kotletów schabowych od odpadającej z nich panierki. Aby temu zaradzić, wystarczy dodać do jajek nieco soli oraz oleju. Babciny patent zwiększa przylepność panierki do mięsa, co pozwala uzyskać idealną chrupkość bez ryzyka wpadki. Niżej wyjawiamy więcej porad dotyczących schabowych.

Kotlety schabowe stanowią jedno z najważniejszych dań współczesnej kuchni polskiej i w wielu domach co tydzień rozlegają się odgłosy ubijania schabu. Ich smak jest zbyt dobry, aby móc z nich zrezygnować.

Niestety podczas ich przygotowywania można spotkać się z pewnymi problemami, które mocno psują doświadczenie podczas jedzenia. Największym z nich jest odpadająca panierka, na szczęście mamy na to sposób.

Babcina metoda na panierkę do schabowych

Oczywiste jest, że nasze babcie gotują najlepiej. Wieloletnie doświadczenie w kuchni, a także prawdziwa pasja do gotowania z miłością daje doskonałe efekty, które zawsze jedzone są ze smakiem.

Babciny trik na dobrze przylegającą panierkę do schabowych polega na dodaniu do rozbełtanych jajek odrobiny soli oraz oleju. Ta prosta czynność działa wyjątkowo skutecznie.

Jeśli z kolei chcesz uzyskać bardziej puszystą i objętościową panierkę, do suchych składników wsyp nieco zwykłej sody oczyszczonej. Podczas smażenia napowietrzy panierkę i nada jej wspaniałej chrupkości.

Jak smażyć schabowe?

Kolejnym istotnym aspektem smażenia schabowych jest temperatura oleju. Nie może być za niska, ponieważ panierka nasiąknie tłuszczem, a mięso wysuszy się od zbyt długiego smażenia. Z tego powodu silny ogień i szybkie smażenie są wskazane podczas gotowania schabowych - wtedy staną się chrupiące, soczyste i nie przesiąkną przesadnie tłuszczem.

Nie warto także dociskać smażącego się mięsa na patelni. Wbrew pozorom taka praktyka nie przyspieszy gotowania, lecz może doprowadzić do odpadnięcia panierki, a także jej przypalenia.

Upewnij się, że przed wyłożeniem plastrów na rozgrzany tłuszcz, nabrały temperatury pokojowej. Zimne mięso wprost z lodówki nie ugotuje się równomiernie, co może skończyć się kulinarną porażką.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kultowe podwójne schabowe z przepisu Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia recepturę Jakuba Kuronia na idealne kotlety schabowe.

Kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/frederique wacquier, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram