Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
Maślane ciasteczka są prostym deserem, który doskonale smakuje przy wielu okazjach. Wystarczą 4 składniki, by osłodzić sobie popołudniową herbatę, czy spotkanie z bliskimi. Koniecznie wypróbuj ten przepis, każdy zachwyci się się smakiem wybornych ciasteczek. Potrzebne jest tylko masło, mąka, jajko i cukier puder.
Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić efektowne ciasteczka z dżemem. Zdradziliśmy również doskonałą recepturę na kultowe ciastka z maszynki. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowo prosty sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ciasteczka maślane
Z podanych poniżej proporcji wyjdą trzy blachy ciasteczek.
Składniki:
190 g zimnego masła
1 zimne żółtko
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtko oraz pokrojone na kawałki masło. Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Schłodzoną masę krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy ją na posypanym mąką blacie na placek o grubości około 5 mm.
Wykrawamy z niego kształty przy pomocy foremek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 10 minut. W tym czasie powinny się lekko zrumienić.
Podajemy po wystudzeniu. Wypieki zachowają świeżość nawet przez osiem tygodni. Wystarczy, że zamkniemy je w szczelnym pojemniku i będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej.
Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki