Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane ze śmietaną - klasyka w najlepszym wydaniu
canva/ArtCookStudio

Placki ziemniaczane ze śmietaną - klasyka w najlepszym wydaniu

4 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane ze śmietaną to pomysł na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie i jednocześnie chrupiące placuszki podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i smakują rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane ze śmietaną.

Placki ziemniaczane to już tradycyjna potrawa, którą doskonale znamy z dziecięcych lat. Wszyscy uwielbialiśmy placki z cukrem, śmietaną, gulaszem mięsnym lub sosem grzybowym. Zafunduj sobie kulinarny powrót do dzieciństwa i przygotuj wyśmienite placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, jak u babci.

Do smażenia placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o mącznej odmianie, ponieważ zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody. Duża zawartość wody w masie ziemniaczanej rozwarstwi i rozrzedzi placki, będą wyglądać nieestetycznie lub ich nie usmażysz. Ziemniaki mączne doskonale sprawdzą się również do klusek śląskich , pyz z mięsem, kopytek, ponieważ ciasto będzie zwarte i gęste.

Jeśli lubisz placki, jednak nie jesz ich głównie ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu po smażeniu- tu poznasz przepis na wyśmienite placki pieczone w piekarniku , są chrupiące i smakują wybornie.

Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki na 8-9 placków:

  • 500 g zeszłorocznych ziemniaków

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • cebula

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

  • 200 ml śmietany 18%

  • posiekany szczypiorek

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane ze śmietaną?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, aby oddały nadmiar wody. Zetrzyj również cebulę, posiekaj szczypiorek . Do miski przełóż ziemniaki, cebulę, wsyp mąkę, majeranek, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj.

Łyżka kwaśnej śmietany

Masę wykładaj łyżką na rozgrzane olej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, do powstania złocistego koloru, następnie przełóż placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Posiekany szczypiorek połącz z kwaśną śmietaną i polej gotowe placki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy