Placki ziemniaczane ze śmietaną - klasyka w najlepszym wydaniu
Placki ziemniaczane ze śmietaną to pomysł na prosty, ale wyjątkowo smaczny obiad dla całej rodziny. Miękkie i jednocześnie chrupiące placuszki podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem wychodzą za każdym razem i smakują rewelacyjnie. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane to już tradycyjna potrawa, którą doskonale znamy z dziecięcych lat. Wszyscy uwielbialiśmy placki z cukrem, śmietaną, gulaszem mięsnym lub sosem grzybowym. Zafunduj sobie kulinarny powrót do dzieciństwa i przygotuj wyśmienite placki z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, jak u babci.
Do smażenia placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne o mącznej odmianie, ponieważ zawierają dużą ilość skrobi, a mało wody. Duża zawartość wody w masie ziemniaczanej rozwarstwi i rozrzedzi placki, będą wyglądać nieestetycznie lub ich nie usmażysz. Ziemniaki mączne doskonale sprawdzą się również do klusek śląskich , pyz z mięsem, kopytek, ponieważ ciasto będzie zwarte i gęste.
Jeśli lubisz placki, jednak nie jesz ich głównie ze względu na dość wysoką zawartość tłuszczu po smażeniu- tu poznasz przepis na wyśmienite placki pieczone w piekarniku , są chrupiące i smakują wybornie.
Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną
Składniki na 8-9 placków:
-
500 g zeszłorocznych ziemniaków
-
2 łyżki mąki pszennej
-
cebula
-
szczypta majeranku
-
sól, pieprz
-
200 ml śmietany 18%
-
posiekany szczypiorek
-
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane ze śmietaną?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, aby oddały nadmiar wody. Zetrzyj również cebulę, posiekaj szczypiorek . Do miski przełóż ziemniaki, cebulę, wsyp mąkę, majeranek, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj.
Masę wykładaj łyżką na rozgrzane olej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, do powstania złocistego koloru, następnie przełóż placki na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Posiekany szczypiorek połącz z kwaśną śmietaną i polej gotowe placki.