Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe?
Jeśli obawiasz się, że kupione przez ciebie czereśnie mogą być robaczywe, nie przejmuj się. Można bowiem w bardzo łatwy sposób sprawdzić, czy owoce zawierają jakiś niechcianych lokatorów. Wystarczy dokładnie się przyjrzeć ich skórce i szukać ciemnych plamek, które mogą wskazywać na obecność robaka.
Czereśnie są swojego rodzaju letnim symbolem, w końcu stragany uginają się pod ich ciężarem, a Polacy tłumnie przeszukują targowiska i sklepy, aby znaleźć najbardziej dogodną ofertę. Nierzadki jest widok ludzi, którzy targają wielokilogramowe siatki z tymi owocami.
Niestety, tak jak w przypadku wszystkich owoców, tak i czereśnie mogą paść ofiarą owadów, które składają w nich swoje jaja. Na szczęście istnieje banalnie prosty sposób, aby przekonać się, czy w ich wnętrzu faktycznie żyją larwy.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Jak sprawdzić, czy czereśnie są robaczywe?
Choć oczywiście istnieją skuteczne metody na pozbycie się robaków z najróżniejszych owoców, tak zawsze zdecydowanie przyjemniej jest kupić czereśnie, w których nie żyje żaden mało apetyczny robak czy larwa.
W tym celu należy przybliżyć owoc do oczu i dokładnie obejrzeć powierzchnie skórki. Jeśli zauważysz na niej małą czarną lub ciemną plamkę, to znak, że owoc jest najprawdopodobniej robaczywy.
Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to sposób skuteczny w 100 proc. dlatego warto obejrzeć kilka innych czereśni z tej samej partii, zawczasu je otwierając. Zawsze istnieje także możliwość zapytania się sprzedawcy, w końcu dobrze zna swój towar.
Usuwanie robaków z czereśni
Jeśli powyższą metodę wykorzystałeś na kupionych już przez ciebie czereśniach i okazało się, że faktycznie zawierają w sobie larwy, nie pozostaje nic innego, jak się ich pozbyć. Sposób na to jest banalnie prosty, więc możesz skorzystać z niego w każdych warunkach.
Jedyne co będziesz potrzebować, to duża miska, czysta woda oraz sól. Do miski wsyp 2 łyżki stołowe soli kuchennej i zalej ją wodą. Mieszaj płyn do momentu, aż cała sól się rozpuści. Teraz pozostaje jedynie wrzucić do niej czereśnie.
Po 45-60 minutach możesz opłukać je ze słonej wody i jeść. Robaki pod słoną wodą zaczną się dusić i szukając ratunku, wypłyną na powierzchnie wody. Woda z solą nie zmieniają smaku ani właściwości owoców, więc są całkowicie bezpieczne.
Źródło: W6, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl