Rzeżucha na Wielkanoc urośnie błyskawicznie. Ten patent jest hitem

Rzeżucha to niezwykła roślina, która jest bardzo łatwa w uprawie. Ponadto rośnie w ekspresowym tempie. Okazuje się, że istnieje sposób na to, aby ten proces jeszcze przyspieszyć. Wystarczy, że zastosujemy jedną zmianę, a efekty będą szybko zauważalne. Dzięki temu wyrośnie idealna rzeżucha na Wielkanoc.
Dlaczego rzeżucha jest zdrowa?
Rzeżucha to nie tylko jeden z symboli wielkanocnych, ale także jeden z pierwszych zwiastunów wiosny. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się niepozorna, jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera ona wapń, żelazo oraz magnez, ale również trochę błonnika i białka.

W jej składzie można również dostrzec obecność witamin A, C, E, K i tych z grupy B. Rzeżucha wyróżnia się charakterystycznym, dość intensywnym smakiem, który objawia się nutą ostrości. Choć niektórzy cenią ją za możliwość delektowania się nią w wersji bez żadnych dodatków, to świetnie sprawdzi się również na kanapkach lub w sałatkach.
Ten czekoladowy mazurek to obowiązek na Wielkanoc. Żadne inne ciasto nie smakuje tak dobrzeJak długo rośnie rzeżucha?
Jeśli marzy Wam się rzeżucha na Święta, to musicie wiedzieć, ile tak naprawdę ona rośnie. Pierwsze kiełki pojawiają się już w ciągu 1-3 dni. Jeśli zadbamy o odpowiednie warunki, to już nawet po tygodniu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej zdrowej i pysznej rośliny. Zdarza się jednak, że trzeba poczekać trochę dłużej, a konkretnie dwa tygodnie.
Dlatego też jeśli chcecie mieć świeżą rzeżuchę na Wielkanoc, to nic straconego. Proces ten może przyspieszyć między innymi wyższa temperatura. Kluczowe jest również regularne podlewanie oraz utrzymanie odpowiedniej wilgoci, pamiętając przy tym, aby nie przesadzić z ilością wody, ponieważ rzeżucha może zgnić. Istnieją również inne sposobami, dzięki którym nasza rzeżucha urośnie w ekspresowym tempie. Zobaczcie, co trzeba zrobić.

Dalsza część tekstu pod filmem.
Rzeżucha na płatach kosmetycznych
Jeśli chcecie mieć świeżą i domową rzeżuchę na Święta, to warto zasadzić ją już teraz i odpowiednio o nią zadbać. Sadzi się ja najczęściej na wacie, lecz można również zastosować zwykłą ziemię. Jeśli chodzi o temperaturę, jakiej potrzebuje rzeżucha, aby zdrowo wyrosnąć to 15 stopni Celsjusza.
Co zrobić, aby rzeżucha wykiełkowała w zaledwie dwa dni? Wystarczy, że zalejemy nasionka lekko ciepłą wodą i zostawimy na 1-2 godziny. Warto mieć na uwadze to, że woda nie może być gorąca, ponieważ wtedy cały proces nie będzie miał racji bytu. W kolejnym koku umieszczamy nasiona na wybranym podłożu i starannie nawilżamy. Ważne jest to, aby pamiętać o podlewaniu rzeżuchy. Można to robić nawet dwa razy dziennie, lecz w nie za dużych ilościach.
Innym ciekawym sposobem jest również umieszczenie nasion tej rośliny na sitku i umiejscowienie ich nad miseczką z wodą.
Sprawdź przepis na pyszny czekoladowy mazurek. Zobacz, jaki jest najszybszy sposób na obieranie jajek.






































