Polacy chętnie kupują, a to najgorsze możliwe mięso. Omijaj najszerszym łukiem
Czy mięso pojawia się u ciebie na każdym obiedzie? W takim razie czytaj dalej, bo nie każde mięso jak tak samo zdrowe i cenne dla organizmu. Jedno z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs jest szkodliwe. W ogóle nie powinno trafić na nasze talerze.
Mięso mięsu nierówne
Mięso dla wielu jest nieodłącznym składnikiem posiłku. Nic więc dziwnego, że w Polsce sprzedaje się ono w sporych ilościach. Najczęściej kupujemy je w popularnych marketach, gdzie korzystając z oferty promocyjnej, kupujemy je w niskich cenach.
O ile niskie ceny nie są niczym złym, o tyle niektóre produkty mogą okazać się szkodliwe. Według ekspertów jeden rodzaj mięsa jest bardzo szkodliwe dla naszego organizmu i powinniśmy go unikać. Czytaj dalej, a dowiesz się, jakiego mięsa unikać i dlaczego.
To najgorsze mięso, jakie możesz kupić
Mięso mielone jest składnikiem nie tylko na kotlety, ale też na spaghetti, czy ulubione przez wszystkich burgery . Niestety mało kto mieli dzisiaj mięso własnoręcznie. Z wygody i oszczędności czasu większość sięga po te, zmielone wcześniej i spakowane w plastikowe opakowanie. To spory błąd, ponieważ takie mielone mięso jest najgorszym produktem.
Chodzi o jego skład, w którym może znaleźć się naprawdę wszystko, a samego mięsa będzie tam, jak na lekarstwo. W dodatku takie mięso bogate jest w szkodliwe substancje konserwujące i sól, których w takim stężeniu należy unikać.
Nie tylko mięso mielone
Okazuje się także, że nie tylko mięso mielone jest tym najgorszym. Należy także unikać produktów, które są oznaczone jako MOM. Rozwinięcie skrótu oznacza - Mięso Oddzielone Mechanicznie. Takie produkty jest najgorsze, ponieważ tak naprawdę są to resztki mięsa, które zostały oddzielone od kości, a następnie zmielone na gładką masę. Trafia do nie tylko mięso, alez też chrząstki i spora masa tłuszczu.
Produktów obrobionych mechanicznie, choć należą do tanich, należy unikać i nie włączać do swojej diety. W tym celu zawsze sprawdzaj etykiety, które nie tylko zdradzą skład produktu, ale też wskażą na sposób jego produkcji. Wtedy będziesz mieć pewność, że odżywiasz się zdrowo, a żywności nie zawiera szkodliwych substancji.