Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.11.2024 18:38

Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować

obieranie cebuli
Fot. Shutterstock/OrelPhoto

Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.

Cebula, czyli warzywo niezbędne

Cebula jest jednym z najpotrzebniejszych i najczęściej używanych warzyw w naszych kuchniach. Nic dziwnego, bo dzięki niej wiele dań nabiera odpowiedni smak i wyrazistość. Co ciekawe warzywo pozytywnie wpływa również na nasze zdrowie. Warto spożywać je szczególnie jesienią i zimą, bo dzięki zawartym w niej minerałom i witaminom, można wzmocnić swoją odporność. 

Cebula ma także właściwości antybakteryjne i na pewno przydadzą się podczas przeziębienia lub grypy. Jest jednak mały haczyk. Cebula, choć jest warzywem odpornym i potrafiącym wytrzymać nawet kilka miesięcy, również jest narażone na zepsucie. Wtedy staje się toksyczna i w ogóle nie powinna być konsumowana.

ce bu la.jpg
Fot. Canva/Vladym Plysiuk
Kiedyś stały na każdym stole. PRL-owski zabytek dzisiaj jest wart fortunę

Taka cebula jest niezdrowa

Wszystkie produkty spożywcze, które ulegają nadpsuciu, są niezdrowe i powinniśmy ich unikać. Podobnie jest również z cebulą, która pomimo swojej wysokiej odporności, również się psuje. Rozpoznanie tego nieświeżego warzywa jest bardzo łatwe.

Jeżeli po wzięciu cebuli, poczujesz, że jest zbyt miękka, to jeden z objawów zepsucia. W dodatku taka cebula po obraniu może okazać się śliska, bo na jej warstwie znajduje się śluz, który również świadczy o rozpoczęciu gnicia cebuli. Pamiętaj także, aby dokładnie obejrzeć pozostałe warstwy warzywa. Jeżeli któraś z nich będzie ciemniejsza, to również świadczy o niezdatności cebuli. 

Cebula – jak ją przechowywać?

Aby ustrzec się przed zepsuciem cebuli, należy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dla warzywa wybierze miejsce suche, pozbawione dostępu światła, gdzie temperatura wynosi od 7 do 13 stopni Celsjusza. Nie zapomnij także o odpowiedniej wentylacji. 

Cebulę dobrze jest przechowywać w papierowej torbie, a tę najlepiej umieścić w piwnicy lub w garażu. W ostateczności może to być szafka kuchenna, która nie znajduje się w pobliżu piekarnika, kuchenki lub zmywarki, czyli urządzeń wytwarzających wysokie temperatury. Tak przechowywaną cebulę od czasu do czasu przebieraj, a zminimalizujesz ryzyko jej zgnicia.

Sprawdź także przepis na schabowe w innym wydaniu oraz dowiedz się, dlaczego jajka z Lidla wywołały oburzenie wśród klientów

cebula w torbie.jpg
Fot. Canva/ollikainen