Takiej cebuli nigdy nie jedz. Jest toksyczna, możesz się rozchorować

Cebula pomimo wielu cennych dla zdrowia właściwości może być także szkodliwa. Dowiedz się, jakiej unikać, aby nie narazić się na nieprzyjemne dolegliwości trawienne. Czytaj dalej, a poznasz także najlepszą metodę przechowywania warzywa, dzięki której zachowasz jej świeżość nawet przez kilka miesięcy.
Cebula, czyli warzywo niezbędne
Cebula jest jednym z najpotrzebniejszych i najczęściej używanych warzyw w naszych kuchniach. Nic dziwnego, bo dzięki niej wiele dań nabiera odpowiedni smak i wyrazistość. Co ciekawe warzywo pozytywnie wpływa również na nasze zdrowie. Warto spożywać je szczególnie jesienią i zimą, bo dzięki zawartym w niej minerałom i witaminom, można wzmocnić swoją odporność.
Cebula ma także właściwości antybakteryjne i na pewno przydadzą się podczas przeziębienia lub grypy. Jest jednak mały haczyk. Cebula, choć jest warzywem odpornym i potrafiącym wytrzymać nawet kilka miesięcy, również jest narażone na zepsucie. Wtedy staje się toksyczna i w ogóle nie powinna być konsumowana.

Taka cebula jest niezdrowa
Wszystkie produkty spożywcze, które ulegają nadpsuciu, są niezdrowe i powinniśmy ich unikać. Podobnie jest również z cebulą, która pomimo swojej wysokiej odporności, również się psuje. Rozpoznanie tego nieświeżego warzywa jest bardzo łatwe.
Jeżeli po wzięciu cebuli, poczujesz, że jest zbyt miękka, to jeden z objawów zepsucia. W dodatku taka cebula po obraniu może okazać się śliska, bo na jej warstwie znajduje się śluz, który również świadczy o rozpoczęciu gnicia cebuli. Pamiętaj także, aby dokładnie obejrzeć pozostałe warstwy warzywa. Jeżeli któraś z nich będzie ciemniejsza, to również świadczy o niezdatności cebuli.
Cebula – jak ją przechowywać?
Aby ustrzec się przed zepsuciem cebuli, należy w odpowiedni sposób ją przechowywać. Dla warzywa wybierze miejsce suche, pozbawione dostępu światła, gdzie temperatura wynosi od 7 do 13 stopni Celsjusza. Nie zapomnij także o odpowiedniej wentylacji.
Cebulę dobrze jest przechowywać w papierowej torbie, a tę najlepiej umieścić w piwnicy lub w garażu. W ostateczności może to być szafka kuchenna, która nie znajduje się w pobliżu piekarnika, kuchenki lub zmywarki, czyli urządzeń wytwarzających wysokie temperatury. Tak przechowywaną cebulę od czasu do czasu przebieraj, a zminimalizujesz ryzyko jej zgnicia.
Sprawdź także przepis na schabowe w innym wydaniu oraz dowiedz się, dlaczego jajka z Lidla wywołały oburzenie wśród klientów.






































