Smakosze.pl
Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym czyli szybkie danie dla zapracowanych

pixabay.com

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym czyli danie dla zapracowanych

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Karolina Błaszyk

Udostępnij:

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym to danie dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie około 30 minut. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zjeść domowy posiłek, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Ponadto do ich

Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym to danie dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie około 30 minut. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zjeść domowy posiłek, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Ponadto do ich przygotowania potrzebne będą tylko dwa naczynia.

Mięso przyrządzone w taki sposób jest miękkie, rozpływające się w ustach, a sos gęsty i bardzo aromatyczny. Wszystko dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji i techniki obróbki mięsa. Wybierając polędwicę, warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie i kolor. Surowe mięso powinno być jędrne i jasnoróżowe. Po obróbce termicznej poszczególne kawałki również powinny posiadać delikatnie różowy kolor i być soczyste w środku.

Danie można przygotować w całości na patelni lub posiłkując się piekarnikiem. Ważne jednak, aby mięsa nie podgrzewać zbyt długo, ponieważ stanie się suche i twarde. Polędwiczka musi również odpocząć. Zbyt szybko pokrojona po wyjęciu z piekarnika puści sok, który powinien pozostać w środku.

Składniki na polędwiczkę z pieprzem w sosie pieczarkowym, 4 porcje:

- 500 g polędwicy wieprzowej

- 2 łyżki oliwy

- przyprawy: sól morska, grubo zmielony czarny pieprz

- 400 g pieczarek

- 125 ml bulionu lub wody (1/2 szklanki)

-  1 cebula średniej wielkości

- suszone grzyby (kilka sztuk)

- 1 łyżka sosu sojowego lub worcestershire

- 1 łyżka musztardy

- posiekana natka pietruszki

- trochę masła

- 60 ml gęstej śmietanki 30%

Sposób przygotowania polędwiczek z pieprzem w sosie pieczarkowym w piekarniku:

Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza, góra - dół.

Polędwiczkę wieprzową wyjąć z lodówki najlepiej na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Dokładnie umyć mięso, odkroić błonę z górnej części polędwicy, polać oliwą i doprawić solą. Następnie mięso dokładnie obtoczyć w około dwóch łyżeczkach grubo zmielonego, świeżego pieprzu.

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć na niej polędwiczkę. Kiedy mięso będzie miało już złoty kolor z każdej strony, można umieścić je w piekarniku. Najlepiej włożyć je na patelni, na której polędwiczka była podsmażana, ewentualnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i przelać cały płyn, który się wytworzył.

Polędwiczkę piec przez 18 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 10 minut, żeby odpoczęła.

W tym czasie można przygotować sos. Bulion (opcjonalnie wodę) zagotować z suszonymi grzybami i zdjąć z ognia. Dolać sosu sojowego lub worcestershire i zamieszać. Pieczarki umyć, większe z nich pokroić na ćwiartki lub połówki, mniejsze zostawić w całości. Pokroić cebulę, posiekać natkę pietruszki.

Ponownie rozgrzać patelnię (może być ta, w której było podsmażane mięso) i dodać łyżkę masła. Zeszklić cebulkę, a następnie wrzucić pieczarki. Ogień powinien być dosyć duży, żeby pieczarki się zarumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Przy zbyt małym ogniu zaczną się gotować, a nie smażyć. Następnie dodać musztardę i całość zamieszać.

Po chwili dolać przygotowany wcześniej sos oraz śmietankę. Gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość zgęstnieje. Powinno to zająć ok. 5 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą.

Polędwiczkę pokroić na kawałki i przełożyć na talerze. Mięso polać sosem pieczarkowym.

Sposób przygotowania polędwiczek z pieprzem w sosie pieczarkowym na patelni:

Polędwiczkę w temperaturze pokojowej oczyścić z błony, pokroić na około 1,5 cm plastry i delikatnie rozbić dłonią. Każdy z kawałków oprószyć solą i natrzeć pieprzem.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć polędwiczki na talerz i przykryć folią aluminiową.

Przygotować sos zgodnie z recepturą powyżej.

Przed dodaniem śmietanki na patelnię włożyć mięso i dusić przez około 15 minut. Następnie dolać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos uzyska właściwą konsystencję. Dodać natkę pietruszki, posolić i przełożyć na talerze.

Polędwiczkę z pieprzem w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami, purée lub kaszą gryczaną i ulubioną surówką. Danie ozdobić natką pietruszki.

Karolina BłaszykAutor

Redaktor Karolina Błaszyk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Obłędna pasta twarogowa z dodatkiem kiszonych ogórków

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajka sadzone na wodzie

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować rozgrzewającą kawę po meksykańsku?

Czytaj więcej >

Przepisy

Krokiety z mięsem z rosołu - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
makowiec

Przepisy

Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji - genialne, świąteczne ciasto

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Niebywale pyszne, lekkie i soczyste mielone z kaszą manną

Czytaj więcej >