Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym czyli danie dla zapracowanych
Polędwiczka z pieprzem w sosie pieczarkowym to danie dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie około 30 minut. To doskonała propozycja dla osób, które chcą zjeść domowy posiłek, nie spędzając dużo czasu w kuchni. Ponadto do ich przygotowania potrzebne będą tylko dwa naczynia.
Mięso przyrządzone w taki sposób jest miękkie, rozpływające się w ustach, a sos gęsty i bardzo aromatyczny. Wszystko dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji i techniki obróbki mięsa. Wybierając polędwicę, warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie i kolor. Surowe mięso powinno być jędrne i jasnoróżowe. Po obróbce termicznej poszczególne kawałki również powinny posiadać delikatnie różowy kolor i być soczyste w środku.
Danie można przygotować w całości na patelni lub posiłkując się piekarnikiem. Ważne jednak, aby mięsa nie podgrzewać zbyt długo, ponieważ stanie się suche i twarde. Polędwiczka musi również odpocząć. Zbyt szybko pokrojona po wyjęciu z piekarnika puści sok, który powinien pozostać w środku.
Składniki na polędwiczkę z pieprzem w sosie pieczarkowym, 4 porcje:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, grubo zmielony czarny pieprz
- 400 g pieczarek
- 125 ml bulionu lub wody (1/2 szklanki)
- 1 cebula średniej wielkości
- suszone grzyby (kilka sztuk)
- 1 łyżka sosu sojowego lub worcestershire
- 1 łyżka musztardy
- posiekana natka pietruszki
- trochę masła
- 60 ml gęstej śmietanki 30%
Sposób przygotowania polędwiczek z pieprzem w sosie pieczarkowym w piekarniku:
Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza, góra - dół.
Polędwiczkę wieprzową wyjąć z lodówki najlepiej na około godzinę przed rozpoczęciem gotowania, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Dokładnie umyć mięso, odkroić błonę z górnej części polędwicy, polać oliwą i doprawić solą. Następnie mięso dokładnie obtoczyć w około dwóch łyżeczkach grubo zmielonego, świeżego pieprzu.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć na niej polędwiczkę. Kiedy mięso będzie miało już złoty kolor z każdej strony, można umieścić je w piekarniku. Najlepiej włożyć je na patelni, na której polędwiczka była podsmażana, ewentualnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i przelać cały płyn, który się wytworzył.
Polędwiczkę piec przez 18 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 10 minut, żeby odpoczęła.
W tym czasie można przygotować sos. Bulion (opcjonalnie wodę) zagotować z suszonymi grzybami i zdjąć z ognia. Dolać sosu sojowego lub worcestershire i zamieszać. Pieczarki umyć, większe z nich pokroić na ćwiartki lub połówki, mniejsze zostawić w całości. Pokroić cebulę, posiekać natkę pietruszki.
Ponownie rozgrzać patelnię (może być ta, w której było podsmażane mięso) i dodać łyżkę masła. Zeszklić cebulkę, a następnie wrzucić pieczarki. Ogień powinien być dosyć duży, żeby pieczarki się zarumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Przy zbyt małym ogniu zaczną się gotować, a nie smażyć. Następnie dodać musztardę i całość zamieszać.
Po chwili dolać przygotowany wcześniej sos oraz śmietankę. Gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość zgęstnieje. Powinno to zająć ok. 5 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą.
Polędwiczkę pokroić na kawałki i przełożyć na talerze. Mięso polać sosem pieczarkowym.
Sposób przygotowania polędwiczek z pieprzem w sosie pieczarkowym na patelni:
Polędwiczkę w temperaturze pokojowej oczyścić z błony, pokroić na około 1,5 cm plastry i delikatnie rozbić dłonią. Każdy z kawałków oprószyć solą i natrzeć pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełożyć polędwiczki na talerz i przykryć folią aluminiową.
Przygotować sos zgodnie z recepturą powyżej.
Przed dodaniem śmietanki na patelnię włożyć mięso i dusić przez około 15 minut. Następnie dolać śmietanę i gotować na małym ogniu, aż sos uzyska właściwą konsystencję. Dodać natkę pietruszki, posolić i przełożyć na talerze.
Polędwiczkę z pieprzem w sosie pieczarkowym podawać z ziemniakami, purée lub kaszą gryczaną i ulubioną surówką. Danie ozdobić natką pietruszki.