Nieziemsko soczyste polędwiczki wieprzowe z kurkami
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w gęstym, śmietanowym sosie, to pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad, który posmakuje każdemu. Polędwiczki duszone z kurkami są pełne smaku, delikatne i soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami, proste i pyszne.
Polędwica wieprzowa jest mięsem pozbawionym kości, z lekkimi przerostami tłuszczu, nie wykrawaj ich- są nośnikiem smaku . Wieprzowina świetnie łączy się z klasycznymi ziołami do potraw mięsnych, jak suszony tymianek i majeranek, nie może zabraknąć ich w daniu,
Kurki to jedne z lepszych grzybów, są pełne smaku, delikatne, a sos przygotowany na ich bazie jest perfekcyjny. Sezon a grzyby trwa od czerwca do października, warto więc wykorzystać go jak najlepiej i przygotować wiele smacznych dań, w tym jajecznicę z kurkami na śniadanie.
Kurki możesz również marynować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą i wiosną. Kurki marynowane to pyszny dodatek do sałatek i zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienite kurki marynowane .
Przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g polędwicy wieprzowej
-
300 g kurek
-
2 ząbki czosnku
-
cebula biała
-
tymianek suszony
-
majeranek suszony
-
sól, pieprz
-
3 łyżki śmietany do sosów 18%
-
2 łyżki mąki
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z kurkami?
Polędwicę umyj, pokrój na kawałki, każdy oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i obsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka. Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij posiekany czosnek i cebulkę, dodaj kurki, oprósz je solą, pieprzem, suszonym tymianek i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, przełóż do mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/Saaster Do garnka dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę majeranku, wlej 2,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru śmietanę i łyżkę mąki rozrobione w odrobinie wody, gotuj, aż powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.