Aksamitna jajecznica z kurkami
Latem do tradycyjnej jajecznicy warto dodać nietypowy dodatek. Kurki, które w tym okresie łatwo znaleźć zarówno w lesie, jak i w sklepach, idealnie sprawdzą się w towarzystwie jajek podanych właśnie w tej postaci. Dzięki ich obecności jajecznica nabiera zupełnie innego smaku.
Każdy ma swoje patenty na przygotowanie perfekcyjnej jajecznicy. Jedni skupiają się na idealnym wymieszaniu jajek, inni do dolewają do niej mleka, by była jeszcze bardziej puszysta. Jednak zazwyczaj to nietypowe dodatki są kluczowe dla uzyskania wyśmienitego smaku.
Ciekawym opcją może okazać się, np. dodanie do jajecznicy ziela angielskiego lub boczku. W wakacyjnym okresie warto postawić jednak na produkty, które są sezonowe i jeszcze bardziej podkręcą smak zwykłej jajecznicy — są to właśnie kurki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jakie składniki potrzebne są do przygotowania jajecznicy z kurkami?
Jajecznica z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu, a dodatkowo nie potrzebujesz do niej wielu składników. Wystarczą:
100 g kurek
4 jajka
1 cebula
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól
pieprz
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Zacznij od umycia kurek, następnie odcedź na sitku i wysusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój grzyby na kawałki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. W międzyczasie rozgrzej olej i łyżkę masła na patelni, po czym dodaj kurki i posiekaną cebulę. Podsmaż je aż do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Dodaj resztę masła – zabieg ten sprawi, że cała potrawa nabierze aksamitnego posmaku, a cebula nie zbrązowieje.
W miseczce rozkłóć jajka, ale pod żadnym pozorem ich nie przyprawiaj. Wlej jajka na patelnię i delikatnie mieszaj je tak, aby powstawały większe kawałki.
Kiedy jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij ją z ognia. Dopiero wtedy przypraw ją solą i pieprzem. Posolenie ich na tym etapie sprawi, że kurki nie będą gąbczaste.
Canva (Taratorki, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mamadu.pl