Smakosze.pl Przepisy Polewa z czekolady gorzkiej
canva/Anna_Shepulova

Polewa z czekolady gorzkiej

11 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polewa z deserowej czekolady jest mocno czekoladowa, z gorzkawą nutą prawdziwego kakao. Polewa świetnie sprawdzi się do dekoracji babeczek, serników i wielu innych ciast. Poznaj przepis na doskonałą polewę z gorzkiej czekolady.

Deserowa czekolada z dużą zawartością kakao jest genialnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast. Przygotujesz z niej zarówno estetyczną dekorację, jak i polewę, mus i krem, którym przełożysz ciasto lub tort. Czekolada gorzka z dodatkiem mleka ładnie zastyga na cieście, tworząc błyszczącą, aksamitną polewę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dzięki czemu będzie gęsta i doskonała w smaku. Przed dodaniem mleka ostudź gorącą czekoladę, aby uniknąć zważenia się polewy. Gotową polewą udekoruj babeczki, ciasto czekoladowe lub brownie. Polewa doskonale sprawdzi się również do polania sernika wiedeńskiego.

Przepis na polewę z czekolady gorzkiej

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 4 łyżki mleka

Jak przygotować polewę z gorzkiej czekolady?

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia, następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj, aż uzyskasz gęstą i jednolitą polewę.

Polewą polej ciasto i odstaw w suche i chłodne miejsce na 2 godziny, aby polewa dobrze zastygła.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy