Smakosze.pl Przepisy Polewa z czekolady mlecznej - nie ma lepszego przepisu
canva/larik_malasha

Polewa z czekolady mlecznej - nie ma lepszego przepisu

10 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polewa z czekolady mlecznej jest genialną polewą do ciast, tortów i ciast na zimno. Polewa jest mocno czekoladowa, słodka, a dzięki śmietance także plastyczna, nie łamie się więc podczas krojenia i ładnie zastyga na cieście. Poznaj przepis na doskonałą polewę czekolady.

Czekoladę najlepiej rozpuszcza się w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie ma ryzyka przypalenia czekolady i zepsucia jej smaku. Czekoladę połam na kawałki, włóż do mniejszego garnka lub szklanek miski i całość wstaw do większego garnka z gotującą się wodą. Nie wlewaj gorącej czekolady do ubitej śmietany, ponieważ masa się zważy.

Słodka polewa czekoladowa świetnie komponuje się z ciastami biszkoptowymi, czekoladowymi, sernikami i ciastami na zimno. Przygotuj czekoladowe brownie lub sernik wiedeński i polej go mleczną polewą, a cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.

Przepis na polewę z czekolady mlecznej

Składniki:

  • tabliczka mlecznej czekolady

  • 40 ml śmietanki 30%

  • fix do śmietany

Jak przygotować polewę z czekolady mlecznej?

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij z fixem na sztywno, dodaj czekoladę i delikatnie mieszaj łyżką, aż powstanie aksamitna, jednolita polewa.

Polej nią ciasto i wstaw do lodówki na godzinę, aby polewa zastygła.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy