Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomysł na niedzielny obiad - schab gotowany w sosie z suszonymi śliwkami
Martyna Kucharczyk
Martyna Kucharczyk 25.03.2022 22:45

Pomysł na niedzielny obiad - schab gotowany w sosie z suszonymi śliwkami

Pomysł na niedzielny obiad - schab gotowany w sosie z suszonymi śliwkami
pixabay.com

Wszystko o śliwkach

Śliwy to jedne z najpopularniejszych drzew owocowych w Polsce. W naszym kraju najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem jest śliwa domowa, zwana także europejską. Jej owoce charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, przewyższając w tym względzie np. jabłka. Dlatego też warto korzystać z ich dobrodziejstwa w sezonie od połowy lata do później jesieni. Przez resztę roku można za to sięgać po suszone owoce.

Śliwki są w Polsce i na świecie towarem cenionym zwłaszcza przez starszych konsumentów. Prawie 75% Polaków wybiera śliwki świeże w sezonie. Tylko niecałe 20 % korzysta z tych importowanych poza sezonem. Najpopularniejszym rodzajem są śliwki węgierski, ale także mirabelki oraz renklody. Owoce te świetnie nadają się do produkcji suszy, dżemów, powideł, marmolad, mrożonek, wyrobów alkoholowych czy owoców kandyzowanych. Suszone śliwki idealnie służą jako osobny wyrób bakaliowy lub baza do produkcji śliwek w czekoladzie.

Owoce te są zwykle kupowane przez Polaków w okresie świątecznym. Jednak ostatnio można zauważyć, że coraz częściej wybierane są na co dzień jako zdrowa przekąska lub dodatek kulinarny do mięs, kompotów czy ciast. Poniższy przepis właśnie w taki sposób wykorzystuje śliwki suszone.

Przepis na schab duszony w sosie śliwkowym

Schab w sosie śliwkowym to apetyczne i kuszące danie. Znane już było przez nasze babcie, jednak przez wielu zostały zapomniane. Dziś powoli wracają do łask i coraz częściej śliwki pojawiają się na naszych stołach. Poniższa potrawa jest lekka w smaku i konsystencji. Na pewno ją polubicie i zainspirujecie się do robienia innych mięs w podobnych sosie. Smak suszonych śliwek nie jest przytłaczający. Zaznaczamy, że śliwek należy użyć zwykłych, a nie wędzonych. Całość na pewno przypadnie wam do gustu.

Składniki na 4 porcje

1/2 łyżki masła1/2 łyżki oliwy1 cebula1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki suszonego rozmarynuopcjonalnie: kieliszek białego wina750 ml bulionu lub 750 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego500 g schabu120 g suszonych śliwek1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mąki pszennej3 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kosteczki cebulę dusimy pod przykryciem w garnku na oliwie i maśle. Po 5 minutach dodajemy posiekany czosnek i rozmaryn i jeszcze przez chwilę całość podsmażamy. Według własnego uznania dodajemy wino i gotujemy jeszcze trzy minuty. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą z sosem sojowym i zwiększamy ogień.

Schab kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po 5 minutach zmniejszamy ogień, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy przez półtorej godzin. Co jakiś czas przewracamy mięso na drugą stronę. 15 minut przed końcem gotowania dorzucamy suszone śliwki. Na sam koniec dodajemy obydwie mąki, mieszamy i dokładnie zagotowujemy. Później wlewamy jeszcze śmietanę kremówkę. Mieszamy i podajemy mięso.

Tagi: