Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywna zupa krem fasolowa
Bizoń Michalina
Bizoń Michalina 25.03.2022 22:44

Pożywna zupa krem fasolowa

Pożywna zupa krem fasolowa
pixabay.com

Szukasz sposobu na prosty, ale smaczny obiad? Zupa krem fasolowa to świetny wybór! Możesz ją przygotować bez większych problemów, do zrobienia tego przepisu potrzebujesz tylko kilku składników. 

Zamiast klasycznej zupy fasolowej, możesz następnym razem podać gościom i rodzinie zupę krem. To bardziej elegancka i wykwintna wersja zwykłej zupy, w sam raz na co dzień, ale też na specjalne okazje. Zobacz jak ją przygotować. 

Zupa krem  fasolowa

Do przygotowania tej zupy fasolowej potrzebne nam będą następujące składniki: 

  • 275 g fasoli, 

  • kilka plastrów wędzonki (indyka lub szynki), 

  • 1 średnia cebula, 

  • 1 średni ząbek czosnku, 

  • włoszczyzna, 

  • 2 łyżki soku z cytryny, 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 

  • 1 ostra papryczka, 

  • 1 łyżeczka oregano, 

  • 1 łyżeczka majeranku, 

  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku,

  •  2 duże ziemniaki,

  • sól, mielony pieprz czarny i cukier do smaku.

Przygotowanie - umytą wcześniej fasolę należy namoczyć na noc (wybór rodzaju zależy od upodobań smakowych, młoda fasola nie wymaga wcześniejszego moczenia), ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem włoszczyzny lub kostki bulionu warzywnego, którą powinniśmy dodać pod koniec gotowania, podobnie jak sól i przyprawy. Należy wiedzieć, że czas gotowania zależy od rodzaju fasoli. Powinno się ją gotować na małym płomieniu, aby ziarna nie popękały. Jeśli chcemy podać zupę z ziemniakami, należy je umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać przed końcem gotowania do fasoli. Takie ziemniaki zmiękną po około 10-11 minutach od momentu włożenia do wrzątku. Natomiast wędzonkę należy pokroić na kawałki, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, drobno pokrojonego selera naciowego i dusić na oliwie z oliwek, pod przykryciem przez 10-11 minut. Całość doprawmy drobno pokrojoną ostrą papryczką, kminkiem, majerankiem, oregano, wymieszajmy i włóżmy do ugotowanej fasoli, i ziemniaków. Wszystko to teraz doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym, sokiem z cytryny i cukrem.

Sekretem zupy krem jest oczywiście jej konsystencja, więc po tym, kiedy zupa jest już gotowa, trzeba ją zamienić w krem! Poczekaj, aż chwilę przestygnie, a następnie przy pomocy blendera bardzo dokładnie ją zblenduj. I gotowe, zupa jest gotowa do podania.

Z czym serwować zupę fasolową krem?

Z czym możesz podać krem fasolowy? Do tej zupy doskonale pasuje kleks ze śmietany nałożony na środek talerza. Oprócz tego warto do niej podać coś chrupiącego - grzanki, sucharki albo kawałki grillowanej bagietki. 

Inna wersja zupy krem fasolowej

Chcesz spróbować czegoś trochę innego? Wyprobuj przepis na bułgarską zupę krem fasolową z dodatkiem kabanosów oraz papryki.

 Bułgarska zupa krem fasolowa z kabanosami i papryką 

Do przygotowania tej zupy bułgarskiej potrzebne nam będą następujące składniki: 

  • 1 duża cebula drobno posiekana, 1 średni ząbek czosnku zmiażdżony, 

  • 1 szklanka czerwonej, białej i czarnej fasoli (250 g), 

  • 4 selery pokrojone w kostkę, 

  • 1 średnia marchewka pokrojona w kostkę, 

  • 1 zielona papryka chili drobno posiekana, 

  • 2, 5 łyżki oleju, 

  • 1 łyżka kolendry mielonej, 

  • nieco ponad 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 

  • 4 szklanki wywaru wołowego (1 litr), 

  • 500 g kabanosów, 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 

  • szczypta goździków zmielonych, pieprz świeżo zmielony, sól, mielona słodka papryka.

Przygotowanie - na początek fasolę należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Potem odcedźmy, przełóżmy do garnka z zimną wodą i gotujmy około 11 minut pod przykryciem. Odcedźmy i ponownie przełóżmy do garnka. Następnie na patelni rozgrzejmy olej. Wrzućmy cebulę, paprykę chili, seler, marchewkę, czosnek i duśmy 12 minut na średnim płomieniu. Mieszankę warzywną dodajmy do fasoli i zalejmy wywarem. Całość gotujmy około 120 minut na wolnym płomieniu. Do zupy wlejmy koncentrat pomidorowy i gotujmy kolejne 15-16 minut na wolnym płomieniu. Kabanosy wrzućmy w całości na 10 minut do gotującej się zupy. Następnie je wyjmijmy, pokrójmy w plastry grubości 1 cm i odłóżmy. Zupę na koniec przyprawmy jeszcze solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Następnie zblendujmy ją, na koniec dodajmy pokrojone na kwałki kabanosy. Gotowe!

Tagi: