Smakosze.pl Produkty Produkty zawierające tłuszcze trans mogą zniknąć ze sklepów
Pixabay /Didgemen

Produkty zawierające tłuszcze trans mogą zniknąć ze sklepów

22 marca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Już 2 kwietnia wchodzi w życie nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej. Dotyczy ono zawartości w żywności przemysłowych tłuszczów trans . Co się kryje pod tą nazwą?

Co to są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to substancje powstałe w wyniku utwardzenia olejów roślinnyc h. Specjaliści z zakresu dietetyki uważają, że są one szczególnie niebezpieczne dla układu sercowo - naczyniowego, ponieważ zwiększają ryzyko miażdżycy i podwyższają stężenie złego cholesterolu we krwi .

Gdzie możemy znaleźć te substancje? Niestety w bardzo popularnych przekąskach! Tłuszcze trans są zawarte między innymi w: chipsach, ciastkach, gotowych sosach, margarynie i daniach instant . Czy to oznacza, że te produkty znikną ze sklepowych półek?

Rozporządzenie Komisji Europejskiej wejdzie w życie już na początku kwietnia i mocno wpłynie na nasze nawyki żywieniowi. Producenci jedzenia będą zmuszeni do produkcji zdrowszych przekąsek z mniej kontrowersyjnym składem. Warto jednak, w dalszym ciągu być świadomym konsumentem. Jakie są powody?

Dlaczego warto być świadomym konsumentem?

W rozmowie ze stacją Polsat News dietetyczka i doktorantka SGGW Karolina Osowiecka opowiedziała m.in. o innym szkodliwym działaniu tłuszczów trans. Mogą one wpływać na choroby autoimmunizacyjne, o podłożu zapalnym takie jak np. Hashimoto i reumatoidalne zapalenie stawów .

Zawsze warto pamiętać o czytaniu etykiet żywności. Producenci często oszukują nas reklamując dany produkt jak "zdrowszy i lżejszy", a tak naprawdę w jego składzie wciąż może znajdować się szkodliwy cukier. O ile o szkodliwości niezdrowych przekąsek wiadomo było od dawna, to wiele osób jest nieco zaskoczonych pojawieniem się w zestawieniu m.in. margaryny. Czy zniknie ze sklepowych półek?

Czy margaryna zniknie ze sklepowych półek?

Tak jak pisaliśmy w powyższych akapitach, niektóre produkty mogą faktycznie zostać wycofane ze sklepów lub pojawią się w nowej odsłonie z nieco lepszym składem . Podobnie tak kwestia wygląda w przypadku margaryny.

"Współczesna, nowoczesna margaryna to produkt, który bardzo zmienił się pod kątem jakości, w tym przede wszystkim wartości zdrowotnej ." - mówi cytowany przez portal spożywczy prof. dr hab. Krzysztof Krygier, prof. zwyczajny w zakresie technologii żywności i żywienia, były Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Żywności SGGW.

Więcej informacji na temat tłuszczów trans znajdziesz w tym artykule

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wprost/polsat news/portal spożywczy

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy