Przepis Okrasy na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty
Wielkanocne potrawy niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jednym z największych klasyków jest kultowy biały barszcz. Zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jak robi ją Karol Okrasa?
Biały barszcz w przepysznej odsłonie
Biały barszcz już kilka razy gościł na naszym portalu. Receptur na ten klasyczny specjał jest naprawdę wiele. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis. Dziś pod lupę weźmiemy biały barszcz od Karola Okrasy.
Bez wątpienia Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Jego dania wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wystarczy rzucić okiem na jego kotlety ziemniaczane z kuszącym nadzieniem. Mistrz kulinariów często sięga także po rodzime specjały.
Biały barszcz zaliczany jest do klasycznych wielkanocnych potraw. Serwowany z jajkiem i kiełbasą staje się ogromną pokusą. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie są w stanie się oprzeć. Karol Okrasa robi ją w wyjątkowy sposób.
Słynny kucharz dodaje do białego barszczu zakwasu na bazie soku z kiszonej kapusty. Dla wielu smakoszy może być to sporym zaskoczeniem, jednak efekt jest tak pyszny, że warto oddalić wszelkie wątpliwości. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Bulion:
1,5 l wody
400 g wędzonej kiełbasy
2 marchewki
pietruszka
seler
por
15 ml oleju
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 suszone grzyby
szczypta pieprzu
Zakwas:
1 l soku z kiszonej kapusty
45 g mąki pszennej
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
ząbek czosnki
Dodatki:
150 ml śmietany 30%
20 g suszonego majeranku
5 ml octu spirytusowego
10 g tartego chrzanu
10 g cukru
5 g pieprzu
(Canva.com / dziewul)
Przepis na kultowy biały barszcz
Na początku warzywa na wywar kroimy, smarujemy olejem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Powinny zrobić się trochę złociste. Zabieg ten nie dotyczy pora. Włoszczyznę i kiełbasę umieszczamy w garnku. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 30 minut.
Po tym czasie wyławiamy warzywa i kiełbasę. Bulion wzbogacamy o suszone grzyby i przyprawy. Wywar gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie przygotujemy zakwas. Czosnek kroimy na plasterki. Łączymy go z sokiem z kiszonej kapusty, mąką i przyprawami.
Z bulionu odławiamy przyprawy i grzyby. Wzbogacamy go o zakwas. Najpierw należy dodać jego część niezmieszaną z mąką. Zupę zagotowujemy, a śmietanę łączymy z octem i chrzanem. Całość hartujemy gorącym wywarem. Taką mieszankę wlewamy do garnka. Biały barszcz wzbogacamy o majeranek, tarty chrzan, pieprz.
Nasz specjał powinien się jeszcze trochę podgotować. Najlepiej serwować go z dodatkiem pokrojonej marchewki z wywaru i kiełbasą. Możemy także zrobić wersję bezmięsną smakołyku. Wystarczy dodać trochę więcej przypraw, grzybów i wędzoną paprykę. Nie zaszkodzi także wzbogacić jej o roślinne kiełbaski. Warto zobaczyć na własne oczy, jak Karol Okrasa przyrządza biały barszcz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Lidla