Smakosze.pl
Biały barszcz Karola Okrasy

Canva.com / dziewul

Przepis Okrasy na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty

22 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Biały barszcz jest jednym z tych specjałów, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. W każdym domu przyrządza się go odrobinę inaczej. Warto sięgnąć po przepis Karola Okrasy. Prośby o dokładkę są pewne.

Wielkanocne potrawy niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jednym z największych klasyków jest kultowy biały barszcz. Zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jak robi ją Karol Okrasa?

Biały barszcz w przepysznej odsłonie

Biały barszcz już kilka razy gościł na naszym portalu. Receptur na ten klasyczny specjał jest naprawdę wiele. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis. Dziś pod lupę weźmiemy biały barszcz od Karola Okrasy.

Bez wątpienia Karol Okrasa zna się na kuchni jak mało kto. Jego dania wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wystarczy rzucić okiem na jego kotlety ziemniaczane z kuszącym nadzieniem. Mistrz kulinariów często sięga także po rodzime specjały.

Biały barszcz zaliczany jest do klasycznych wielkanocnych potraw. Serwowany z jajkiem i kiełbasą staje się ogromną pokusą. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie są w stanie się oprzeć. Karol Okrasa robi ją w wyjątkowy sposób.

Słynny kucharz dodaje do białego barszczu zakwasu na bazie soku z kiszonej kapusty. Dla wielu smakoszy może być to sporym zaskoczeniem, jednak efekt jest tak pyszny, że warto oddalić wszelkie wątpliwości. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Bulion:

  • 1,5 l wody

  • 400 g wędzonej kiełbasy

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • seler

  • por

  • 15 ml oleju

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 2 suszone grzyby

  • szczypta pieprzu

Zakwas:

  • 1 l soku z kiszonej kapusty

  • 45 g mąki pszennej

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • ząbek czosnki

Dodatki:

  • 150 ml śmietany 30%

  • 20 g suszonego majeranku

  • 5 ml octu spirytusowego

  • 10 g tartego chrzanu

  • 10 g cukru

  • 5 g pieprzu

(Canva.com / dziewul)

Przepis na kultowy biały barszcz

Na początku warzywa na wywar kroimy, smarujemy olejem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Powinny zrobić się trochę złociste. Zabieg ten nie dotyczy pora. Włoszczyznę i kiełbasę umieszczamy w garnku. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 30 minut.

Po tym czasie wyławiamy warzywa i kiełbasę. Bulion wzbogacamy o suszone grzyby i przyprawy. Wywar gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie przygotujemy zakwas. Czosnek kroimy na plasterki. Łączymy go z sokiem z kiszonej kapusty, mąką i przyprawami.

Z bulionu odławiamy przyprawy i grzyby. Wzbogacamy go o zakwas. Najpierw należy dodać jego część niezmieszaną z mąką. Zupę zagotowujemy, a śmietanę łączymy z octem i chrzanem. Całość hartujemy gorącym wywarem. Taką mieszankę wlewamy do garnka. Biały barszcz wzbogacamy o majeranek, tarty chrzan, pieprz

Nasz specjał powinien się jeszcze trochę podgotować. Najlepiej serwować go z dodatkiem pokrojonej marchewki z wywaru i kiełbasą. Możemy także zrobić wersję bezmięsną smakołyku. Wystarczy dodać trochę więcej przypraw, grzybów i wędzoną paprykę. Nie zaszkodzi także wzbogacić jej o roślinne kiełbaski. Warto zobaczyć na własne oczy, jak Karol Okrasa przyrządza biały barszcz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ciasto naleśnikowe wylewane na patelnie

Przepisy

Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie

Czytaj więcej >
Kaszanka z grilla

Przepisy

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >