Proste i szybkie faszerowane pieczone ziemniaki
Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem są doskonałym pomysłem na kolację lub obiad. Są delikatne, a aromatyczny, grzybowy farsz wprost rozpływa się w ustach. Ziemniaki przygotujesz w godzinę, a efekt zachwyci całą rodzinę i przyjaciół. Poznaj przepis na proste i szybkie faszerowane, pieczone ziemniaki.
Pieczone ziemniaki przygotuj jako samodzielne, bardzo pożywne i smaczne jadanie, a także jako dodatek do mięsa pieczonego lub grillowanego. Pieczarki zapieczone z cebulką, serem i szczypiorkiem smakują obłędnie w towarzystwie delikatnych ziemniaków w mundurkach.
Do przygotowania ziemniaków pieczonych wykorzystaj te o średnim stopniu mączności, np. Irga, Orlik, Irys. Ziemniaki te nie są ani zbyt sypkie, ani wodniste, dzięki czemu będą dobrze łączyć się z całym farszem. Ziemniaki przed pieczeniem ugotuj w mundurkach, co wzmocni ich walory smakowe.
Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny pomysł na ziemniaki- tu znajdziesz przepis na ziemniaki pieczone ze szpinakiem , doskonałe jako dodatek do dań mięsnych i ryb.
Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane
Składniki na 4 porcje:
-
4 duże ziemniaki
-
duża czerwona cebula
-
500 g pieczarek
-
5 łyżek posiekanego szczypiorku
-
sól, pieprz
-
4 łyżki żółtego startego sera
-
łyżka masła
Jak zrobić proste i szybkie faszerowane ziemniaki?
Ziemniaki gotuj w całości w osolonej wodzie przez 30 minut, przekrój wzdłuż i odstaw do przestygnięcia.
Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż grzyby się skurczą i puszczą sok.
Ziemniaki wydrąż częściowo łyżką, następnie włóż farsz, oprósz szczypiorkiem i startym serem, całość poukładaj na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15 minut.
Smacznego.